Jelentős lépések a fenntarthatóság terén is Akvizíciók, beruházások, innovációk és bevételnövekedés jellemezték a Raben Group tavalyi évét. Európa egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója újabb piacra lépett be, és 1,5 milliárd euró fölé növelte forgalmát. A cégcsoport hazai leányvállalata az eddigi legnagyobb fejlesztéseit hajtotta végre, és idén is folytatja tevékenységének bővítését.

Bár a pandémia miatti kezdeti sokk 2021-re elült és a világ az élet minden területén kezdett az új normalitáshoz igazodni, a gazdaságban továbbra is a Covid-19 járvány diktálta a feltételeket. Az országonként eltérő korlátozások és kormányzati támogatási mechanizmusok miatti egyenetlen gazdasági kilábalás, a Kínából induló ellátási láncok zavarai, a termelés visszafogása, esetenként időszakos gyárbezárások, a B2C kiszállítás növekedése, amely növekvő forgalmat okozott az európai utakon – mindezek hatással voltak a szállítmányozási ágazatra. A szektor emellett munkaerő- és erőforráshiánnyal is kénytelen volt szembesülni, nem említve az elszabaduló inflációt és a logisztikai infrastruktúra növekvő költségeit.

 „A járvány tavaly már nem számított meglepetésnek, és jó néhány kedvezőtlen gazdasági fejlemény miatt nem nevezhetjük könnyűnek a múlt évet. Ennek ellenére minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy az eredményeinkkel elégedetté tegyük ügyfeleinket. A prioritásaink nem változtak: munkatársaink és üzletfeleink biztonsága és egészsége továbbra is az első, miközben a legmagasabb szintű kiszolgálás révén küzdünk partnereink folyamatos üzletmenetének fenntartásáért.” – hangsúlyozta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója.

 A Raben Group tavalyi árbevétele meghaladta a 1,5 milliárd eurót. A cégcsoport által kiszolgált ágazatok között továbbra is jelentős súlyú az élelmiszeripar (29%), a fogyasztói elektronika (21%), az autóipar (18%), a kiskereskedelem (12%), a vegyipar (11%), az FMCG nem élelmiszer (7%) és egyéb szektorok. A nyújtott szolgáltatások közül a közúti szállítmányozás 65, a szerződéses logisztika 12, a teljes kocsirakományos és intermodális szállítmányozás 9, a frissáru-logisztika 6, a 4PL (logisztikai rendszerintegrátori tevékenység) és a tengeri és légi szállítás 3-3 százalékos részarányt képvisel.

 „A 2021-es forgalmunk kielégítő, mindez a rugalmasságunk, a sokszínű ügyfélportfóliónk és a partnereinkkel való együttműködésünk, valamint a technológiai fejlesztések eredménye” – mondta Ewald Raben. „Új vállalatok csatlakoztak a Rabenhez, görögországi belépőnkkel megvetettük a lábunkat a tizennegyedik piacon is, új beruházásokat hajtottunk végre, és számos értékes kezdeményezést indítottunk a fenntarthatóság terén – egyebek mellett zöldhitelszerződést és zöldenergia-vásárlási megállapodást kötöttünk..”