2021 januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,6, naptárhatástól megtisztítva 1,8%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest – közölte a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5%-kal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5%-kal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,2%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

2021 januárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 1,8%-kal csökkent.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,5%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,3%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 2,2%-kal kisebb lett. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

2021 januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron948 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.