Meghosszabbította 2023-ig az Agrárminisztérium (AM) a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál az egyes tejtermékekre vonatkozó piaci jelentéstételi kötelezettség hatályát - közölte a tanács hétfőn az MTI-vel.

    Közleményük szerint ez valamennyi Magyarország területén működő tejfeldolgozó, tejtermelő, nagykereskedő és kiskereskedő cégre vonatkozik, amelyek immár 3 éve kötelesek piaci jelentést adni.     

A terméktanács az MTI érdeklődésére közölte, hogy a jelentéstételt a nagykereskedők tevékenységének monitorozása, a szakmai önszabályozás, valamint a gyanúsan olcsó importtejek visszaszorítása érdekében kezdeményezték.
    A rendszer a várakozásuknak megfelelően teljesített, ezért javasolták annak folytatását.

    A Tej Terméktanács ezt a rendszert a tisztességes és etikus kereskedelmet, tejtermelést és tejfeldolgozást folytató vállalkozások védelme, a hatóságok ellenőrzési munkájának segítése és az ágazati stratégiai döntéseket támogató adatbázis fenntartása érdekében kívánja működtetni a jövőben is.
    Az adatokat havonta frissítik, azok 14-16 tejtermékről adnak tájékoztatást, mint a fogyasztói tej, tejszín, tejpor, vaj, sajt és túró, valamint savanyított tejtermékek.

 

 

mti