Eladó nélküli üzletek, szállítás drónokkal, teljesen automatizált gyártás, műhold vezérelte traktor: csak néhány azok közül az újítások közül, melyek a közeljövőben tömegessé fognak válni a gazdaságban. Európa tétlenül nézte, amint egyre nagyobb szerepre tesznek szert a robotok az élet minden területén, de úgy tűnik, kapcsoltak az európai törvényhozók.

Az automatizáció befolyása csak erősödni fog a vezető nélküli autók megjelenésével. Bár a gépek és robotok egyre inkább teret nyernek a gazdaságban, alkalmazásuk nem várt negatív folyamatokhoz is vezethet, az élet számos területén.

Az alacsonyabb képzettségűek vannak veszélyben

Egyre többször hallani, hogy robotok vesznek át bizonyos munkaköröket. Elég a gépjárműgyártásra gondolni, ahol már automatizálva zajlik szinte minden folyamat, minimális humán erőforrás igénybevételével. A mezőgazdaságban is hallani olyan híreket, hogy robotok/gépek végeznek el olyan feladatokat, amelyet eddig emberi kezek csináltak meg. Példaként említhető a precíziós mezőgazdaságban egyre gyakoribb műhold vezérelt traktor, vagy éppen a zöldségszüretelő robot. A mezőgazdaságban dolgozók is veszélyben lehetnek, ha túl sok folyamat kerül automatizálásra. A kereskedelemben viszont a drónok bizonyítják, hogy sokszor hatékonyabb a velük való szállítás, mint az emberi munkaerő - hiszen rosszul megközelíthető helyekre is el lehet velük jutni.

drone23

Sokan aggódnak is emiatt, ugyanis a jövőben a technológia fejlődésével egyre több munkafolyamatot automatizálnak és így egyre kevesebb ember kap majd munkát: veszélybe kerülhet sokak megélhetése. Az MTI információi szerint ugyan a robotika területe új munkahelyeket teremt, az inkább a magasan képzett szakembereknek adhat munkát és leválthatja az alacsonyabb képzettségűeket.

Ezt ismerte fel az EU és most olyan tervezetet készít, amely sokrétűen szabályozná a robotok használatát/ alkalmazását.

A magyarra is lefordított jelentéstervezetben a képviselők arra figyelmeztettek, hogy a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak az olyan modern eszközök fejlesztésében, mint az önvezető autók, repülőgépek, drónok, az ipari, mezőgazdasági, szolgáltató- vagy szórakoztatóipari eszközök, játékok.

Általános alapjövedelem jöhet?

Az Európai Uniós képviselők ezért arra kérték az uniós bizottságot, vizsgálja meg és szabályozza, hogy milyen feladatokat vehetnek át a jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek. Szakértők szerint csak egy ilyen szabályozás elkészítésével lehet kordában tartani a robotok térhódítását, valamint a munkanélküliség robotok okozta növekedését.

Olyan jogi problémákat is felvetnek például, mint hogy ki felel a kárért, ha a robotok már önálló döntéseket is képesek hozni, vagy hogyan vizsgálják meg, milyen és mennyi munkahely szűnhet meg a közeljövőben a robotizálás miatt. Itt persze nem állnak meg, és a javaslattervezet felveti, hogy legyen kötelező biztosítás a robotokra és „a munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatások figyelembevételével komolyan fontolóra kell venni egy általános alapjövedelem bevezetését” - áll a javaslatokban.


Magro/Termékmix