A következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben emelkedni.

Az Európai Unión belül egyfajta nyugalmi időszak van az élelmiszerárak tekintetében. Magyarországon ugyanakkor a forint gyengülése az a tényező, ami a leginkább hatással lehet az élelmiszerek áraira – nyilatkozta Raskó György az Agrárszektornak.
A szakember arra számít, hogy a következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben emelkedni. Az agrárközgazdász közölte, hogy az élelmiszerárakat illetően egy nagyobb nyugalmi időszakot tapasztalhatunk az Európai Unióban: a nyersanyagok áraira vonatkozóan nincs semmi nyomás, nem játszik semmi olyan tényező, ami felfelé hajtaná az árakat. Továbbra is alacsony a búza, a kukorica és a növényi olajok tőzsdei árjegyzése, és sem ezeknél, sem más termékeknél nem várható felfelé mozdulás.

Az agrárközgazdász kiemelte, hogy az EU és az euró stabilak, valamint az eurózónán kívülről érkező nyersanyagoknál tapasztalható árfelhajtó hatás. Hangsúlyozta, hogy Magyarországot tekintve azonban elmondható, hogy az élelmiszerinfláció legnagyobb hajtóereje a forint árfolyamának alakulása. Emlékeztetett arra, hogy ismét elkezdett veszedelmesen gyengülni a nemzeti valutánk.

„Márpedig, ha az árfolyam meghaladná a 400 forint/eurós szintet, akkor az előbb-utóbb be fog épülni a mezőgazdasági árakba” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy ez az exportra is vonatkozik, és adott esetben az élelmiszerárakban is meg fog jelenni.

„Inflációs veszély tehát csak a forint kapcsán van, van azonban egy fékező erő: rendkívüli mértékű az elszegényedés az országban” – jelentette ki az agrárközgazdász.

Ezt azzal indokolta, hogy a magyar lakosság 40%-ának már a megszokott bevásárlások is komoly fejtörést okoznak. Ez a réteg minimumra csökkentette a kiadásait, tartalékol és csak olyan élelmiszereket vásárol, amire feltétlenül szüksége van. A lakosság vásárlóereje nagymértékben meggyengült, és továbbra is alacsony szinten van.

Raskó György azt mondta, hogy a következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben emelkedni, ugyanis a lakossági vásárlóerő jelentős mértékben visszahúzza.

„Ha a forint a következő időszakban stabilizálódik, nem várható áremelkedés, ám ha tovább gyengül, előfordulhat egy 2-3%-os általános drágulás” – állapította meg.