Muszáj a húsok árat emelni, mert komoly bajban vannak a feldolgozók az önköltségi árak emelkedése miatt.

Magyarországon a statisztikák szerint idén februárban 0,8 százalékkal kerültek többe a húsok, mint egy évvel korábban. Összességében 2024 februárjában a hús ára az EU-ban 3,3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban – írja a Pénzcentrum.

A sertéshús ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 5,7%-kal, megelőzve a bárány- és kecskehúst (+4,5%), valamint a marha- és borjúhúst (+3%). A baromfihúsnál ezzel szemben 1,6%-os csökkenést regisztráltak 2023 februárjához képest. Magyarországon a KSH adatai szerint az élelmiszerek ára összességében 2023. februárhoz viszonyítva 2,2%-kal, a sertéshús viszont még ennél is nagyobb mértékben drágult, 9,4%-kal került többe februárban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor januárról februárra a sertés ára 1,2 százalékkal csökkent a boltokban a legfrissebb jelentés szerint.

A lap által megkérdezett szakértők szerint azonban nincs vége az emelkedésnek. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint biztosan lesz további áremelés, de sokkal kisebb, mint egyébként lehetne.

„Mindenképpen drágulásra kell számítani, ám ez várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, ami az iparág helyzetéből adódna. A húsfeldolgozók költségnövekedései magasabb áremelést indokolnának, ám mindaddig, amíg a lakossági fogyasztás nem talál magára, erre nincs lehetőség a kereskedelemmel folytatott tárgyalások során – emiatt csak kisebb mértékű áremelés várható” – mondta Braunmüller Lajos.

Sokkal borúsabban látja a húsipar jelenlegi helyzetét Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Úgy véli, muszáj árat emelni, mert komoly bajban vannak a feldolgozók az önköltségi árak emelkedése miatt.

„A húsiparnak minden egyes nappal vagy héttel, amikor a külső körülményeket, az önköltséget nem sikerül beépíteni az árakba, a saját veszteségei nőnek: úgy is mondhatnám, hogy muszáj lenne árat emelni, hogy megállíthassuk az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, elég csak azt említeni, hogy a magyar piacot jelentősen befolyásoló német jegyzésen az élő sertés kilójának ára nemrég 2 euróról 2,20 euróra ment fel” – mondta Éder Tamás.

Hozzátette, hogy 2022 decemberétől a húskészítmények ára egy éven át stagnált, ami azt jelenti, hogy a feldolgozóipar nem tudta áthárítani a fogyasztókra azt az áremelkedést, ami megjelent az önköltségekben. Ezért szerinte muszáj lenne árat emelni nem csak a piaci logika miatt, hanem azért is, mert komoly gondok fenyegetik a feldolgozóipart, annak ellenére is, hogy a dezinflációs folyamatok több hónapja észlelhetők az országban.