Számtalan programmal várják a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) látogatóit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. október 20-22. között. Az ország legnagyobb agráreseményének partnerországa Szerbia, így az OMÉK látogatói a vendégország ínyencségeit is megkóstolhatják.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több tízezer ember látogatására számítanak Magyarország legnagyobb agráreseményén. A 81. OMÉK ma már inkább a közönségcsalogató programokat állítja a fókuszba, de megőrizte agrárszakmai jelentőségét is.

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter elmondta, az OMÉK a magyar föld és a magyar gazdálkodók ünnepe. A vidék Magyarországa felbecsülhetetlen értékekkel és tartalékokkal rendelkezik. Hazánk kedvező földrajzi adottságai lehetőséget adnak arra, hogy gondoskodjunk az önellátásunkról és megtermeljük saját magunk és mások számára is az élelmiszert. A kormány éppen ezért stratégiai ágazatként tekint az agráriumra. Hozzátette, kiemelt cél a hazai élelmiszeripar erősítése, az import kiváltása hazai termékekkel és a nemzetközi jelenlét, az exportképesség erősítése. Megvan az erőnk és megvannak az eszközeink is ahhoz, hogy új pályára állítsuk a mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Azért dolgozunk, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen – fejtette ki a tárcavezető.

Idén a szomszédos Szerbiát kérték fel, hogy az esemény partnerországaként mutassa be a térség gasztronómiai kínálatát. Az ország mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, Jelena Tanasković beszédében hangsúlyozta, az OMÉK kitűnő lehetőséget teremt a szerb termékek megismertetésére, ráadásul a két ország élelmiszergazdasági kapcsolatai az elmúlt években örvendetesen nőttek. Az élelmiszer külkereskedelmi tevékenység a két ország között 2022-ben 27%-kal növekedett az előző évhez képest. A miniszterasszony beszédében kitért arra, hogy a két ország az agrárpolitika területén gyakorlatilag ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, így nem kérdés, hogy az élelmiszeripari termékek kereskedelmét a jövőben is tovább szeretnék erősíteni.

A vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter beszédében az agrárium múltjának és jövőjének találkozásáról beszélt. Mint elmondta, az OMÉK egyszerre mutatja be a magyar mezőgazdaság hagyományait és azokat a technológiai újdonságokat, megoldásokat, amelyek már a XXI. század élelmiszertermelésének kihívásaira reflektálnak. A XXI. század mezőgazdaságában ugyanis a művelhető területek jelentik egy adott ország stratégiai erőforrásait, tekintve, hogy az egyre növekvő népességet egyre csökkenő mennyiségű élelmiszerrel kell jóllakatni, s a jövő agrárgazdálkodásának erre megoldást kell találnia. Kiemelte azt is, hogy a kiállítás egyik legfőbb erénye, hogy interaktív, edukatív formában hozza közelebb az emberekhez például a klímaváltozás vagy az élelmiszertermelés kihívásait, illetve a minőségi élelmiszerek választásának fontosságát.