Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem csak nagyvállalatok kapnak szerepet, hanem mindenki, aki alumínium dobozos italt választ az üzletek polcairól.

Tény, hogy a világon túlkínálat és túlfogyasztás van egyszerre, és ez alól nem jelentenek kivételt az üdítőitalok, jegeskávék, energiaitalok, alkoholos italok termékcsoportjai sem. Azonban fogyasztóként ma már nem csak azt dönthetjük el, hogy mit választunk, mikor, melyik márkát és melyik italt vesszük le a polcról, hanem azt is, hogy miből isszuk azt – mert van jó és jobb döntés is.
Az alumínium, a ma ismert csomagolóanyagok közül újrahasznosíthatósága miatt kiemelkedő.

Az alumínium, az egyik legértékesebb nyersanyag, amely egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban és a kiskereskedelmi piacokon is. Nem véletlenül, hiszen végtelenszer és energiatakarékosan újrahasznosítható úgy, hogy nem veszít tulajdonságaiból. Ennek köszönhetően, olyan nyersanyag van az emberek birtokában, ami nagyon sok termék esetén felválthatja például az egyszer használatos műanyag csomagolást. Megdöbbentő adat, hogy az Európai Unióban a tengerparti hulladékszámlálás alapján a tengeri hulladék 80-85%-a műanyag, ebből az egyszer használatos műanyag tételek aránya 50% (forrás: Országos Hulladékgazdálkodási terv).

A műanyagmentesítésre való törekvésre már az Európai Unió is megfogalmazta irányelveit (Európai Bizottság a Műanyag Stratégia, SUP (EU) 904/2019 irányelv) és pozitív tendencia mutatkozik a megvalósításra a vállalatok részéről is. A legnagyobb italgyártó vállalatok is egyre inkább a 100%-ban újrahasznosítható alumínium dobozokat részesítik előnyben, kiváltva ezzel a PET palackok használatát. A folyamatnak azonban egy fontos szegmense a fogyasztói magatartás- és szemléletváltozás is: annak érdekében, hogy a ma forgalomban lévő alumínium 100 százalékban a körforgásban maradjon, szükség van a tudatos fogyasztókra és arra, hogy felhasználás után ne a háztartási hulladék közé dobják az aludobozokat.
Az alumínium dobozok újrahasznosítása segít mérsékelni a lakosság által megtermelt hulladék mennyiséget és a környezeti terhelést, illetve javítja a nyersanyagok hatékony felhasználását is, amely hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

Csak 3% a csomagolás!
Van még egy érv, ami miatt érdemes az alumínium mellett voksolni: az alumíniumból készült italosdobozok könnyűek, ami a gazdaságos és fenntartható szállítást is támogatja. Egy átlagos teherautó lényegesen több italt tud szállítani aludobozban, mint például műanyag palackban, ami alacsonyabb üzemanyagköltséget és kevesebb károsanyag-kibocsátást is jelent.

„A kidobásra ítélt hulladékok legnagyobb része újra felhasználható lenne. Az alumínium is értékes hulladékként van jelen a háztartásokban, amelynek újrahasznosításával rengeteg energiát spórolhatunk meg, támogathatjuk a fenntarthatóbb ipart és kereskedelmet, ezáltal a környezetet is kíméljük. A világon 20 országban van jelen kezdeményezésünk és szeretnénk mindenkiben – a vállalati szereplőkben és a lakosság köreiben – tudatosítani: felelősek vagyunk a megtermelt hulladékok sorsáért, az aludobozok külön gyűjtésével és visszaváltásával segíthetjük a fenntartható körforgást. A Minden Doboz Visszajár is csatlakozik az Every Can Counts idei, International Recycling Tour 2023 nevű programjához, amely a Környezetvédelmi világnapon, 2023. június 5-én – 20 tagországában – erre a felelősségre hívja fel a figyelmet” – hangsúlyozta Vida Péter, a Minden Doboz Visszajár magyarországi képviselője, a Returpack Kft. operatív vezetője.

Dobd és legyen jobb!
Magyarországon jelenleg 200 Minden Doboz Visszajár gyűjtőautomatába lehet elhelyezni az üres alumíniumdobozokat. A kihelyezett automaták óriási előnye, hogy az itt összegyűjtött dobozok nem keverednek más hulladékkal, ezért válogatás nélkül, időt megtakarítva azonnal bekerülhetnek az újrahasznosítás folyamatába. Akár gyűrve is bedobhatóak az üres dobozok, és az értük járó összeg levásárolható a kijelölt nagyobb hiper-, és szupermarketekben.

Az automaták listája az https://everycancounts.eu/hu/ oldalon található.

(Fotók: Minden Doboz Visszajár)