Nagy István agrárminiszter szerint addig marad az árstop, amíg az inflációt csökkenő pályára nem tudják állítani.

Az élelmiszer-infláció hamarosan túl lehet csúcson, a mezőgazdasági termékek és az energiaárak mérséklődésének köszönhetően vannak olyan termékek, amelyeknek már csökkent az ára a boltokban – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy már márciusban lassulhat az áremelkedés mértéke.

Nagy István elmondta azt is, hogy az árstop addig marad, amíg az inflációt csökkenő pályára nem tudják állítani. Jelenleg ez a dátum április 30-a. Kijelentette, hogy nem tervezik előrébb hozni a szabályozás kivezetését, a piac is erre készül.

Az agrárminiszter visszautasította azokat az elméleteket, miszerint az árstop miatt elkerülhetetlen volt az áremelés a kiskereskedelemben. Szerinte az árrögzítés nem okozott akkora bevételkiesést a boltoknak, ami ilyen lépést indokolt volna. Azt mondta, hogy a nagy üzletláncok ráadásul könnyedén képesek voltak kompenzálni az árstop hatásait széles termékkínálatuknak köszönhetően, miközben a vidéki, falusi kisboltok hátrányba kerültek.

Közölte, hogy a kormány ezért a kisebb boltok zavartalan működése érdekében támogatási konstrukciót dolgozott ki, amelyet a hentesüzletekre is kiterjesztettek. A pályázatban a falusi üzletek 1-3 millió forintos, míg a hentesboltok akár 3,5 millió forintos támogatásban is részesülhetnek. A hentesüzleteknek szóló pályázatok benyújtására még van idő, március 20-ig igényelhető a hozzájárulás.

Amint arról beszámoltunk, Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az árstopból napról-napra nehezebb kiszabadulni. Az intézkedés kivezetését javasolták termelői, feldolgozói és kiskereskedelmi szervezetek is.

(Az MTI nyomán.)