Egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az állategészségügyi hatóság védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Hajdúböszörményben, egy 23 800 tenyészkacsát számláló telepen a takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés csökkenése keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A Nébih hangsúlyozta: ez az eset is mutatja a vírus folyamatos jelenlétét az országban, így a járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos.

A madárinfluenza-kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán lehet tájékozódni (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza).

(MTI)