Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés az öt hónapja tartó trenden belül. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal mérséklődött tavaly március óta először. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 8,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,4 százalékkal nőtt. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 0,8, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,3, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,0 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 19,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal csökkentek. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el, ami 19,1 százalékos nominális növekedést mutat. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

Január-októberben a forgalom volumene - naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,0 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,2 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

(MTI)