A retaildetail.eu oldal arról számolt be, hogy úgy lett, ahogy megjósolták: nagy csatákat hozott az ősz a kiskereskedők és a beszállítók között. A legújabb incidens a belga Delhaize kiskereskedőnél történt, amely levette a polcokról a Colgate-Palmolive és a Nivea (Beiersdorf) termékeket.

"Jelenleg nem kapható"

A RetailDetail egy brüsszeli szupermarketben vette észre a mostanában meglehetősen ismerőssé vált feliratokat: "Kedves vásárló, a Delhaize mindig versenyképes áron kívánja kínálni vásárlóinak a termékeket. A beszállítóval folytatott nehéz tárgyalások miatt számos termék egyelőre nem áll rendelkezésre. Elnézést kérünk az okozott kellemetlenségekért" - ugyanaz az üzenet, amelyet néhány hónappal ezelőtt a Danone-nal folytatott vita során használtak. A Delhaize-nél ehhez senki nem kívánt semmit hozzáfűzni.

A növekvő feszültségek nem meglepőek, különösen Frans Muller múlt heti megjegyzései után. Az Ahold Delhaize vezérigazgatója azt mondta, hogy szupermarketcsoportja az eddigi legkeményebb tárgyalásokat folytatja a beszállítókkal, akiket azzal vádolt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem vállalják a rájuk eső részt. "Egyszerűen nem fogadunk el bármilyen áremelést" - jelentette ki Muller éppen a múlt héten, és így is lett.

Kétségtelen, hogy még több ilyen lépés következik: Muller arra számít, hogy minden éves tárgyalás nagyon nehéz lesz, és ő is többet követel a beszállítóitól. "Ha azt látjuk, hogy egy márkaszállító 15%-os áremelést kér, és azt látjuk, hogy a nyersanyagoknál az áremelkedés sokkal alacsonyabb volt, akkor visszautasítjuk" – fogalmazott.