A magyar tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozások arra kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában - közölte a Baromfi Termék Tanács szerdán az MTI-vel.

    Az érdekképviselet az uniós túlkínálat, valamint a takarmány-, az energia- és a munkaerőköltségek jelentős emelkedése miatt sürget változásokat.
    A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a belföldi vállalkozások már csaknem egy éve önköltség alatti árakon kénytelenek eladni az étkezési tojást. A tojásonkénti 3-5 forintos veszteség ellensúlyozására, az állattartóknak a legolcsóbban előállított, M-es méretű étkezési tojások darabjáért ma legalább 40 forintot kellene kapniuk - írták.


    A közlemény szerint átlagos árrés esetén nem változnának jelentősen a fogyasztói árak sem. A forgalmazók és a kereskedők ezért - mint fogalmaztak - támogathatnák a tojásszektort azzal, ha megfizetnék az árakkal a termelők munkáját. A magyar tojás jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot - hangsúlyozták.

 

 

MTI