A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szükség van korszerű technológiákra a fogyasztói, környezeti, gazdasági változások miatt - közölte a K&H szerdán az MTI-vel.

A klímaváltozás, a fogyasztói elvárások átalakulása növeli az igényt az új megoldások iránt, a termelésnek és feldolgozásnak környezetbarátabbá kell válnia - írták. A közlemény szerint a rendkívüli időjárási események ingadozó termésmennyiséget, ármozgásokat, jelentős növényegészségügyi problémákat okoznak, közben pedig nő a húsmentes, a biogazdálkodásból származó, valamint a helyben termelt élelmiszerek forgalma. Csökkenteni kell továbbá az agrárium környezetre gyakorolt hatását, mert az EU következő, 2023-ban életbe lépő Közös Agrárpolitikájának céljai között már hangsúlyosak a fenntarthatósági törekvések - tették hozzá.     Az állandó fejlődés igénye miatt a K&H agrárfejlesztési főosztályvezetője precíziós gazdálkodás helyett digitális mezőgazdaságról beszélt a közlemény szerint. Tresó István a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseinek bejelentésekor a technológiai újítások mellett kiemelte a tudás jelentőségét is, mert jobb döntéseket - mint fogalmazott - csak az adatok rendszerezésével lehet hozni - közölték.     

A K&H hetedik alkalommal díjazta a fiatal agrárhallgatók kutatásait. Az idei jelentkezők többek között a gazdaságokban keletkező hulladékok felhasználási lehetőségeivel, a nagyüzemi mezőgazdaság klímaváltozásra gyakorolt hatásával, a halgazdaságok takarmányozásának újragondolásával foglalkoztak. A pályázatokon eddig 336 hallgató vett részt, közülük 53-an összesen 8 millió forintot kaptak a kutatómunkájuk folytatásához. A K&H abban bízik, hogy a támogatott munkák hozzájárulhatnak a hatékonyabb, biztonságosabb és fenntarthatóbb mezőgazdasághoz - olvasható a közleményben.

(MTI)