Október 15-én ismét hosszú kamionsor haladt át Budapest történelmi belvárosán, magyar és nemzetközi élelmiszeripari és -kereskedelmi cégek által biztosított, mintegy 33 tonnányi rakománnyal.

Az élelmezési világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen szervezte immáron 16. alkalommal. A Danone több, mint 10 éve szoros partneri kapcsolatban van a Magyar Élelmiszerbankkal, így idén is többféle termékkel járult hozzá az élelmezési világnap alkalmából megrendezett adománykonvojhoz. A Danone két hazai vállalata (Danone Magyarország Kft. és a  Numil Kft.) közel 30 raklap tápszert és növényi alapú-, illetve tejterméket adományozott  a rászoruló magyar családoknak.

Az Adománykonvoj rendezvény célja a kézzelfogható segítségnyújtáson túl az élelmezési világnap idei témájára való figyelemfelhívás, mely a fenntarthatóság érdekében az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítását és ezen belül is az élelmiszerpazarlás csökkentését sürgeti. Hiszen nap mint nap hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra, annak ellenére, hogy világszerte emberek milliói éheznek, és szorulnak az élelmiszerbankok, vagy más szervezetek segítségére.

 

„Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem, amely fontos része a fenntartható táplálkozásnak, a Danone számára is kiemelt cél.” – nyilatkozta dr. Kralovánszky Gábor, a Danone Magyarország Kft. és a Numil Kft. hazai vállalatainak ügyvezetője. – „A Danone „Egy életünk van, és egy bolygónk” fenntarthatósági jövőképének lényege, hogy partnereinkkel közösen tegyünk nemcsak az egészséges táplálkozásért, de a bolygónk egészségéért is.” A Danone hisz abban, hogy mindenkit megillet az egészséges életvitel és a kiegyensúlyozott táplálkozás lehetősége, ezért idén ismét a Raben Trans European Hungary Kft. logisztikai szolgáltató segítségével járult hozzá a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett Adománykonvojhoz. Az élelmezési világnap alkalmából Budapesten felvonult adománykonvojból közel 30 raklap Numil tápszer és Danone növényi alapú- és tejtermék jut el magyarországi rászoruló családokhoz.

 

„Globálisan az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada veszendőbe megy. Ebben a pazarlásban a mezőgazdasági termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedelemnek és a háztartásoknak is komoly szerepe van “– hangsúlyozta Szabó Szilvia, az Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója. – „Az Élelmiszerbank évente 8 ezer tonna élelmiszerfelesleget ment áruházakból és élelmiszergyártóktól, amit rászorulók között osztunk szét. A háztartásokban keletkező feleslegeket azonban csak széleskörű összefogással, tájékoztatással és szemléletváltással lehet csökkenteni. “

 

A fogyasztók előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a változásban. Bárki, aki élelmiszert vásárol, azt feldolgozza, megfőzi, tárolja, maga is az agrárélelmezési rendszer aktív szereplőjévé válik, ezáltal mindenki befolyásolhatja a piacot a környezetileg és társadalmilag egyaránt fenntartható termékek választásával vagy épp a helyben termelt és szezonális alapanyagok előnyben részesítésével. A háztartásokban keletkező élelmiszerfelesleg már olyan apró lépésekkel is csökkenthető, mint a kamrában és a hűtőben található ételek lejárati idejének rendszeres ellenőrzése, bevásárlólisták írása, a tároló és szállítóeszközök körültekintő kiválasztása, a maradékok elfogyasztása vagy lefagyasztása.