A Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként megszületett tájékoztató anyag célja, hogy mindannyiunk számára könnyen érthető tájékoztatást nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket. A hiánypótló edukációs anyagot környezetvédelmi szakértők csoportja dolgozta ki. A kiadvány ingyenesen elérhető a KSZGYSZ, valamint a Danone Magyarország honlapjain.

A Danone a „One Planet. One Health” („Egy életünk van, és egy bolygónk”) jövőképével összhangban, valamint a Környezeti Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) hitvallásának megfelelően elkötelezett a hazai fenntartható környezet hosszútávú megőrzése iránt. A hulladékkezelés és a megelőzés kiemelt figyelmet élvez mindkét szervezet részéről. A partnerek felismerték, hogy a csomagolás - és főképpen a műanyag csomagolások területén - szükség van olyan hazai lakossági útmutatóra, amely érthetően összegzi a különböző műanyagfajtákat, azok környezeti hatásait, hasznosíthatóságukat, jelöléseiket és a megfelelő hulladékkezelés módszerét. „A magas minőségű termékek további fejlesztése mellett, a környezetvédelmet érintő kérdések is fontos részei a Danone 2030-ra kitűzött céljainak.” – nyilatkozta Buzási Dániel, a Danone Magyarország ügyvezetője.

A különböző fajta műanyagoknak fontos szerepük van az életünkben – műanyag flakonban vannak a tisztálkodási szereink, műanyag csomagolásban vannak ételeink és az italaink, de műanyagot tartalmaz legtöbb elektronikai eszközünk is. A műanyagok sok esetben megkönnyítik életünket, hiszen könnyebbek, mint más anyagok. Ugyanakkor fontos tudatos lépéseket tennünk a műanyaghulladék csökkentése és nagyobb arányú újrafeldolgozása érdekében. Ma Magyarországon összesen évente 16–19 millió tonna hulladék képződik, amiből mintegy 3,5–3,7 millió tonnát tesz ki a háztartási hulladék. A háztartási szilárd hulladék 12–15%-a műanyag, amelynek nagy részét a csomagolási hulladék (italos- és tisztítószeres flakonok, zacskók, élelmiszer-csomagoló tálcák és fóliák) teszi ki. Ezen műanyagok fajtáit, újrahasznosítási lehetőségeit és környezeti hatásait összefoglaló Műanyag kisokost egy a KSZGYSZ környezetvédelmi szakembereiből álló szakmai csoport dolgozta ki. A 10 műanyagfajtát bemutató edukációs anyag szövegét informatív képek és ábrák egészítik ki, amik segítik a könnyebb megértést.

„A műanyag csomagolóanyagok gyártásánál kiemelt szempont kell legyen a hasznosíthatóság és az egyértelmű jelölés. A műanyagok szelektíven történő gyűjtése, és az azt követő újrahasznosítása pedig csökkentheti a föld környezeti terhelését és hozzájárul a körforgásos gazdaság megvalósulásához” – mondta el Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője. „A mindennapi ember számára a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra történő átállás egyik jól értelmezhető kulcseleme a műanyaghulladékok képződésének csökkentése. Ezért is kulcsfontosságú és üdvözlendő az ilyen jellegű kiadványok megjelenése, mint a Műanyaghatározó.” – nyilatkozta Dr. Aleksza László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi docense.

A Danone „Egy életünk van, és egy bolygónk” elnevezésű fenntarthatósági jövőképének, célja, hogy partnereivel közösen tegyen nemcsak az egészséges táplálkozásért, de a bolygónk egészségéért is.

„Felelős gyártóként célunk, hogy legkésőbb 2025-re minden egyszerhasználatos műanyag csomagolásunk visszaforgatható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen. Ebben a célunkban tudja segíteni cégünket és a fogyasztóinkat egy ilyen széleskörű, de könnyen érthető Műanyag kisokos” – tette hozzá Buzási Dániel.