A csomagolóanyag-gyártókat gyakran éri az a kritika, hogy csak felesleges hulladékot állítanak elő és tevékenységük alapvetően rombolja környezetünket és a földet.

Természetesen, aki hajlandó a dolgok mögé is nézni, az egyből elkezd tiltakozni. Valóban, a csomagolóanyaggyártók igenis foglalkoznak a „földön hagyott lábnyomuk” kezelésével, csökkentésével.
— Az STI-csoport nagyon elkötelezett ebben az irányba is. A csomagolóanyag-gyártók körében szerencsések vagyunk, mert kizárólag papíralapú termékeket gyártunk és alapvetően a papír az egyik legősibb anyaga az emberiségnek és még természetbarát is.

Most a kritikusok rögtön közbevágnának, hogy a fakivágások miatt ez nem így van, de jobb tiszta vizet önteni a pohárba: a globális papíripar, ami magában foglalja az otthoni felhasználású papírokat, zsebkendőket, pelenkákat, irodai papírokat, az ipari csomagolópapírokat és újságokat, az erdőgazdálkodás 40%-át teszi ki globálisan (forrás: WWF). Ennek a volumennek csak a fele köthető a világ csomagolóanyag-gyártásához (forrás: McKinsey). Ebből az látszik, hogy igazán a globális fakitermelés kb. 20%-a kerül közvetve vagy közvetlenül a csomagolóanyag-gyárakba. A többi 80%-ot az építőiparban, a bútorgyártásban használjuk fel, vagy egyszerűen elégetjük. A csomagolóipar ennek ellenére komolyan veszi az ökológiai lábnyom kérdését. Azon karton alapanyagok, amelyeket az STI-csoport feldolgoz, mind felelős erdőgazdálkodásból származnak.

Kolozsvári György, értékesítési igazgató

Az STI Petőfi Nyomdában nagyrészt skandináv eredetű kartonokat használunk, az elmúlt években ezen a területen nemhogy csökkent, hanem közel 1%-al nőtt az erdős területek aránya (forrás: Metsa). Mi még ennél is tovább megyünk. Az egyik partnerünk kérésére – aki egy nagy múltú olasz kávégyártó világmárka – az egyik termékéhez használt szendvicsalapanyagot (szendvicsalapanyag: amikor papíralapú karton, műanyag réteggel párosul) kellett kiváltani „műanyagmentes” verzióra. Erre egy komoly projektet kellett létrehozni és egyéb gyártókat bevonva kitalálni, hogy miként lehet a hagyományos megoldással és műanyag réteget használó termékkel azonos tulajdonságú új anyagot létrehozni. Néhány hónapos megfeszített munka árán eljutottunk oda, hogy teljesen műanyagmentes és ezáltal környezetbarát, újrahasznosítható alapanyagot hoztunk létre olyan tulajdonságokkal és megjelenéssel, mint az eredeti régi anyag.

A partnerünk nagyon elégedett, hiszen így vevőkörét biztosíthatja, hogy a kezükben lévő terméke 100%-ban újrahasznosítható és ezáltal a környezetre gyakorolt hatása a lehető legkisebb. Messze van még az az idő, amikor teljesen semleges lehet az iparágunk, de ha apró lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a földet kevésbé zsákmányoljuk ki, akkor biztosan hamarosan elérhetünk egy olyan szintet, amikor az ember és környezet egyensúlyba kerülhet. Reméljük, ez az idő minél hamarabb elérkezik…

 

(X)