2020. decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva 4,0%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,2%-kal mérséklődött a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9%-kal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,9%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2020-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,2%-kal volt kisebb az előző évinél.

2020. decemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,0%-kal csökkent.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,3%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 9,3%-kal kisebb lett. A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes- (3,5%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,8%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (13%), a bútor-, műszakicikk- (20%), a használtcikk- (31%), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (32%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 11,9%-kal kisebb lett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17%-kal csökkentek.
2020. decemberben:

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1238 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 11%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020-ban az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva:

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,2%-kal mérséklődött.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,0%-kal csökkent az értékesítés volumene.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenindexei

(az előző év azonos időszaka=100,0)