A szén-monoxid, ez a színtelen, szagtalan gáz, különösen a fűtési szezonban, sajnos a mai napig szedi áldozatait. A tökéletlen égés következtében keletkező anyag rendkívül mérgező, akár három percen belül halált is okozhat. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetők egyéb hatások, más betegségek tüneteivel.

 

2020-ban a lakosság csaknem 900 alkalommal kérte a tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt. Ebből is látszik, hogy egyre többen veszik komolyan a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelők használata, ami komoly előrelépés, hiszen a 2012-ben bekövetkezett szén-monoxid-káresetek adatai alapján akkor csak a lakások 17%-ában volt érzékelő, míg 2020-ban ez az arány már megközelítette a 80%-ot. Fontos megemlíteni, hogy azokban a lakásokban, ahol működött szén-monoxid-érzékelő, nem történt halálos kimenetelű mérgezés.

 

A „csendes gyilkos” azonban továbbra is jelen van az életünkben, pedig a szén-monoxid-mérgezés számos módon kivédhető. Fontos a megfelelő tüzelő-, fűtőberendezés kiválasztása, szakszerű beépítése és karbantartása, de ugyanilyen lényeges a helyes használat, a berendezés, valamint az égéstermék-elvezető (kémény) rendszeres ellenőrzése, karbantartása, szükség szerinti tisztítása. Ezenkívül odafigyelést igényel a levegő-utánpótlás folyamatos biztosítása, a megfelelő nyílászárók beépítése, a különböző elszívó berendezések telepítése is. Amennyiben a felsorolt berendezések, termékek megfelelően működnek, szinte biztos, hogy a beépített szén-monoxid-érzékelő nem fog riasztani.

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetében működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) kiemelt feladata, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire. A csaknem 10 éve tartó tájékoztatási kampány részeként idén, az OTB Koordinációs Testületének aktív tagjával, az Alföldi Tej Kft.-vel közös kommunikációs kampányt indítanak. A szén-monoxid-mérgezés megelőzését célzó, figyelemfelhívó grafika az Alföldi Tej Kft. által forgalmazott Magyar tej 2,8 %-os zsírtartalmú, 1 literes kiszerelésű dobozain látható 2021-ben, januárban, februárban és decemberben. A kampány ideje alatt ez naponta 35 000-40 000, az egész kampányidőszakban pedig csaknem 3 000 000 tejesdobozt jelent.

 

„Egy sokmilliós nagyságrendben gyártott alapvető élelmiszer forgalmazása egyúttal lehetőséget is teremt arra, hogy a társadalom számára fontos ügyeket karoljunk fel. A Magyar tej dobozai több százezer háztartásba jutnak el, így az Országos Tűzmegelőzési Bizottsággal közösen indított, a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire figyelmeztető kampányunk életeket menthet” – mondta Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.