A Mondelēz 2020-ra az összes európai keksztermékét fenntartható módon termesztett Harmony búzából kívánja előállítani, így az idén 70 éves Győri édest is

Július végén első alkalommal aratták le hazánkban a világ vezető snackgyártója, a Mondelēz International Harmony búzáját. Ezzel Közép-Európában is bővül a Mondelēz fenntartható búzatermesztési programja, mely 2008-ban indult Franciaországból. A snackgyártó az eredeti ütemterve szerint halad, mely szerint 2022-re minden európai kekszmárkáját, beleértve a magyar termékeket is, kizárólag fenntartható módon termesztett Harmony búza felhasználásával fogja készíteni.


Eddig 67 magyar gazda csatlakozott a programhoz, főleg az ország dél-keleti és észak-nyugati régióiban, s összesen 3500 hektáron termelnek már Harmony búzát. A gazdálkodók két malomnak szállítják be terményeiket, melyek augusztus közepétől kezdik meg a kekszek gyártásához szükséges magas minőségű liszt szállítását a Mondelēz csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári gyárába. Az idei évtől a most 70 éves születésnapját ünneplő Győri édes, Magyarország piacvezető kekszterméke is fokozatosan átáll a Harmony búza felhasználására, s 2022-re kizárólag abból készül majd.

“A világ legnagyobb kekszgyártójaként az a küldetésünk, hogy biztosítsuk a fenntartható módon történő búzatermesztést. A Harmony program keretében Európa-szerte változtatunk a termesztés és betakarítás módján. Környezettudatos fogyasztóinknak olyan termékeket kívánunk nyújtani, amelyek fenntartható módon előállított alapanyagokból készülnek. Örömmel tölt el, hogy a magyarok kedvenc kekszeit Harmony búzából fogjuk sütni” – mondta Pál László Balázs, a Mondelēz International csoporthoz tartozó Győri Keksz gyárigazgatója.

A Harmony a Mondelēz International európai fenntartható búzatermesztési programja, mely 2008-ban indult Franciaországban, a LU kekszek előállításával. A több mint egy évtizede működő program teljes átláthatóságot nyújt a fenntartható búzatermesztés gyakorlatára és garantálja a helyi biodiverzitás megőrzését. A programban részt vevő gazdák prémiumot kapnak, amennyiben teljesítik a Harmony Charta-ban foglalt szigorú fenntarthatósági feltételeket. A gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell a biodiverzitást: földjeik 3%-ának virágos rétként a méheket kell táplálniuk. Cél, a természetes fertilizáció.

Hat országban 1,600 gazda, 13 malom és 25 partner működik együtt a programban. Az idei aratással hazánk csatlakozik a projektet létrehozó Franciaországhoz, illetve Belgiumhoz, a Cseh Köztársasághoz, Olaszországhoz, Lengyelországhoz és Spanyolországhoz. Ezekben az országokban a tavalyi évben közel 290,000 tonna Harmony búzát termesztettek.

A folyamatok minden része auditált, számtalan adaton és mérőszámon keresztül vizsgálják a projekt hatását, az éves felülvizsgálatok során pedig kiderül, mely területeken lehet még további fejlesztéseket eszközölni. A program további bővülésével, 2022-re várhatóan 385 000 tonnára növekszik a Harmony búza termesztése Európában.

A Mondelēz International globális kekszmárkái, mint pl. a belVita vagy a Dörmi keksz már Harmony búzából készülnek. A vállalat kiterjeszti fenntarthatósági programját a helyi márkákra is, így a magyar fogyasztók kedvenc keksztermékei, a piacvezető Győri édes, illetve a Vaníliás karika, a Korpovit és a Pilóta is fenntartható módon előállított búzából készülnek majd.