Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a februári 11,2 százalék után.

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben tovább élénkült a forgalom, éves összevetésben 12,7 százalékkal emelkedett a februári 10,7 százalék után. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene az előző havi 11,1 százalék után 14,8 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal bővült a februári 4,2 százalékot követően.

Az iparcikkek döntő részét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának növekedése jócskán lefékeződött; a februári 11,6 százalék után márciusban 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyógyszerek és gyógyászatitermékek eladása 48,8 százalékkal nőtt az előző havi 15,8 százalék után, az illatszerboltok eladásainak növekedési üteme 15,5 százalékról 19,0 százalékra gyorsult.

Az iparcikk jellegű vegyes üzletek 0,9 százalékos forgalomnövekedéssel voltak kénytelenek beérni a februári 23,7 százalék után. A textilt, ruházati termékeket és lábbelit értékesítő üzletek forgalma az egy évvel korábbi kevesebb, mint felére 49,0 százalékára zuhant, a könyvek, számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása 11,3 százalékkal, a bútorok és műszaki cikkeké 9,3 százalékkal esett vissza.
Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 41,4 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 16,7 százalékkal csökkent.
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,6 százalékkal mérséklődtek.

A kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1045 milliárd forint volt 9,2 százalékkal, 88,4 milliárd forinttal több az előző havinál, és 8,0, százalékkal haladta meg a tavaly márciusit.
Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
Az idei első negyedévben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 9,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,2 százalékkal nőtt a forgalom, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,0 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.