A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2018-ban is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az idei évben Év Új gluténmentes Terméke díj mellett egy különdíjat is megítélt a szakmai bírálóbizottság.

Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A Díj megalapításának, és idei, harmadik alkalommal történő kiosztásának célja egyfelől a hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, valamint meg kívánják ismertetni a coeliakiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek.

Idén egy szakemberekből álló Bíráló Bizottság véleménye döntött. A Bíráló Bizottságban gasztroenterológus szakorvos, dietetikus és élelmiszeripari szakemberek mellett volt szakács és újságíró is.

A bírálati szempontok között első helyen szerepelt a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, további szempont volt a csomagolás megítélése, mind esztétikai megjelenése, mind a tájékoztatási követelményeknek való jogszabályi megfelelés és fogyasztóbarátság is. Hangsúlyos volt a termék újdonsága és megfelelése a korszerű táplálkozási követelményeknek, és az is, hogy mennyire finom.

A Bíráló Bizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új gluténmentes Terméke díj nyertese a Hunorganic Kft. Naturbit Répatortája lett.

Emellett kiosztásra került egy különdíj is, a gluténmentes szimbólummal jelölt új, és a coeliakiás/lisztérzékeny fogyasztók esélyegyenlősége szempontjából valódi újdonságot jelentő terméknek is, a dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. Gluténmentes muffinjának.