A mezőgazdaságban dolgozók eredményessége érdekében fontos, hogy ismerjék a legújabb agráripari trendeket, amelyekben segítséget nyújt az AGROmashEXPO és Agrárgépshow 2020 kiállítás is január 22-25. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte, hogy az idén elindították a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programot, amely 100 milliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújt segítséget. Ezen belül a mezőgazdasági gépek megvásárlásához nyújtott hitelek maximum 30 milliárd forintig igényelhetnek támogatást. Idén visszahozták a lízingdíj támogatási konstrukciót a mezőgazdasági géppiac, a gazdálkodók segítésére. Ennek köszönhetően november végéig közel 370 támogatási kérelmet hagytak jóvá, több mint 15 milliárd forint összegű lízingszerződéshez kapcsolódóan - tette hozzá. Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a vásárközpont jelenleg felújítás és korszerűsítés alatt áll, ennek ellenére a kiállítás idénhez hasonlóan jövőre is magas színvonalú programokkal, mintegy 40 ezer négyzetméteren több mint 300 kiállítóval várja a látogatókat.
Feldman Zsolt kitért arra is, hogy idén novemberig a Magyar Államkincstár (MÁK) 212 milliárd forint előleget fizetett ki közvetlen, vidékfejlesztési, illetve nemzeti támogatásként. Fontosnak tartja, hogy ezeket a forrásokat a gazdálkodók a modern technológiákba fektessék. Szilvási Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiállítás ideje alatt ideiglenes beléptetés működik majd, a sorban állás elkerülése érdekében a rendezvényre érdemes online jegyet venni és regisztrálni. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) igazgatója kiemelte, hogy a rendezvény megvalósulása a szövetség és a Hungexpo közötti több éves megállapodásnak köszönhető. A négynapos kiállítás idén teltházas volt mintegy 45 ezer látogatóval, jövőre is hasonló érdeklődésre számítanak. Az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy 2019 első fél éve erősebb volt a tavalyi év azonos időszakához képest, ezt a harmadik negyedévben korrekció követte, ez alapján a magyar mezőgépforgalom idén a 2018-as szint környékén teljesíthet. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adataira hivatkozva ismertette, hogy Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket tavaly, miközben az alkatrészekre több mint 49 milliárd forintot fordítottak. A használtgépforgalom mintegy 30 milliárd forintot tesz ki, így az ágazati összforgalom 250 milliárd forint körül van - fűzte hozzá. Hatala László, az AGROmashEXPO és Agrárgépshow termékfejlesztési díj zsűrijének koordinátora ismertette, hogy idén 36 pályamű érkezett a digitalizáció, gépesítés és az input/szolgáltatás kategóriákban. Nagydíjban három pályamű, különdíjban 9 részesült, az elismeréseket és a prémium okleveleket a kiállításon adják majd át.

Forrás: MTI