Szeptember 19-én adták át a Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretein belül megszépülő Monorierdei Fekete István Általános Iskola mosdóit. Az ünnepélyes eseményen jelen voltak többek között a Programot megálmodó Unilver Magyarország képviselője, a Program idei nagykövete Nagy Ervin és a támogató cégek képviselői is.

Újabb iskolák illemhelyiségei újultak meg az Unilever Magyarország Kft. Iskolamosdó Felújítási Programjának köszönhetően. A Klebelsberg Központ közreműködésével megvalósuló akciósorozat immáron ötödik éve varázsolja újjá a hátrányos helyzetű vidéki iskolák mosdóit. A kezdeményezés célja, hogy elérje azokat az iskolákat, ahol igazán szükség van a megújuláshoz anyagi és szakmai segítségre.

Megnyitóbeszédében az intézményvezető, Hanyecz Anita megköszönte a segítséget a Program létrehozóinak és azoknak, akik közreműködtek abban, hogy elnyerjék a pályázatot, és akik hozzájárultak, hogy a mosdók iskolakezdésre megújuljanak, mert olyan olyan egyedülálló kezdeményezésről van szó, amely más kereteken belül nem valósulhatott volna meg.

A sajtótájékoztatón a Monori Tankerületi Központ tankerületi igazgató-helyettese, Hadnagy Judit elmondta, hogy az iskolák állapotfelmérései során a legsürgősebb ügyek a mosdóhelyiségek felújítása, amire az étkeztetés után a legnagyobb szükség van. Nagy segítség, hogy ilyen hazai és nemzetközi vállalatok is észreveszik a problémákat és tevőlegesen részt vesznek a gyermekek egészséges környezetének helyreállításában, amire nagyszerű lehetőség az Iskolamosdó Felújítási Program.

A gyerekek egy verses-énekes előadás keretein belül mondtak köszönetet a felújított mosdókért.

Az akcióval szeretnék felhívni a pedagógusok és a szülők figyelmét arra, hogy az egészség a helyes tisztálkodás elsajátításával kezdődik, körülményként pedig ehhez alapfeltétel az iskolai illemhelyek jó minősége és tisztasága. Ennek érdekében az Unilever Magyarország Kft. minden eladott Domestos termék után 5 Ft-tal támogatta az iskolák felújítását. Az így összegyűlt összeg és a támogatók felajánlásai már elég forrást képeztek ahhoz, hogy a teljes körű mosdófelújítások megvalósulhassanak.

A programot az Unilever Magyarország Kft. azért indította útjára, hogy lehetőséget adjanak az iskoláknak az egyik legfontosabb problémakör megoldásában, a higiénia javításában, ennek köszönhetően a betegségek megelőzésében is. Az összefogással az Unilever Magyarország Kft. nem csak globális szinten, hanem lokálisan is szeretne aktív szerepet vállalni közösségekben, minél több támogató partner bevonásával - hangsúlyozta Turóczi Bálint, Domestos Brand manager az Unilever Magyarország képviseletében.

Az Domestos Iskolamosdó Felújítási Programnak köszönhetően 5 év leforgása alatt 22 iskolát és 500 négyzetméternyi mosdót újítottak meg, így több, mint 4000 gyermek iskolai higiéniás körülményei javultak.

A program fontos részét képezik a támogatók is, akik alapanyagokkal és szakértelemmel járulnak hozzá a sikerhez. A 2019-es Iskolamosdó Felújítási Program résztvevő támogatók: Zalakerámia Zrt., a Laufen CZ s.r.o. Magyarországi Közvetlen Képviselete, a B&K Csomagoló Fafeldolgozó Szolgáltató Kft., Waberer’s Szemerey Logisztikai Kft., Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt., Stiebel Eltron Kft., PPG Trilak Kft., Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet. Az állandó támogatók mellett idén is a Program mellé álltak új támogatóvállalatok is, mint például a Sika Hungária Kft. vagy a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt.

Idén három oktatási intézményt választottak ki közönségszavazás útján: a Monorierdei Fekete István Általános Iskolát, a Pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés–Oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumot és a Rémi Általános Iskolát.