Hordóban érlelt örökségünk: Hagyományteremtő útra indul a „nemes” magyar borpárlat, a brandy

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe, valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben van, hiszen a brandy fogyasztás napjainkban már nem csak az idősebb korosztály kiváltsága - egyre több minőséget kedvelő, céltudatos modern férfi és nő választja a magyar brandy-t egy-egy gourmet vacsora zárásaként.

A világ legősibb párlatát alkimisták fedezték fel a Közel-Keleten az örök élet elixíre után kutatva. A bort először melegítették, majd a párolgás közben keletkezett gőzt felfogták - így született az első desztillált borpárlat. Hazánkban már Károly Róbert korában (14. század) alkalmazták a technológiát.

Magyar brandy akkor és most

Akárcsak a franciáknál, a brandy nálunk is kedvelt ital volt, elsősorban a polgári arisztokrata körökben. Egyetlen szalonból sem hiányozhatott, és békebeli kávéházaink italkínálatában is szerepelt. A brandy a 20. századi magyar irodalom olyan meghatározó szereplőinek adott ihletet mint pl. Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen Móricz Zsigmond.

A magyar brandy később a Lánchíd történetével is összefonódott: 1949-ben a Lánchíd 100. születésnapján került először palackba a Lánchíd Brandy, mely hatalmas népszerűségnek örvendett akkor is a minőségi italt kedvelők körében. Az ital most, 70 évvel később megújult külsővel és gazdag ízvilággal tért vissza a köztudatba, hogy a Lánchíd 170. születésnapján ismét meghódítsa a minőséget és a kifinomult eleganciát kedvelő magyarok szívét.

„A magyar brandy történelmünk része, komoly eszmei értékkel bír, így nem hagyhattuk, hogy feledésbe merüljön ez a nemes ital.” – árulta el Gulyás Csaba, a Zwack párlatszakértője. A Lánchíd brandy alapját egy 7 éves prémium francia borpárlat adja, melyet tölgy- és gesztenyefa hordókban érlelnek. A tradicionális receptet a mai kor ízlésének megfelelően megújították, csokoládés ízvilágát a háttérben vanília gazdagítja, teavirág és gesztenyeméz illatával pedig könnyed eleganciát sugall.

A brandy, mint életstílus

Széchenyi Krisztián, a Széchenyi család egyenes ági leszármazottja szerint a brandy reformjához egy életstílus is társul: “Úgy gondolom, hogy a kézműves sörök nagy divathulláma mellett újra érvényesülni fog a minőségi magyar brandy fogyasztás kultúrája is. Ahogy felmenőim számára, úgy a modern férfi számára is fontosak a hagyományok és a klasszikus értékek, akár viselkedésről, akár stílusról van szó. Ez a férfi kifinomult, gondosan ügyel a tökéletes szabásra, a tökéletes fazonra és a minőségi alapanyagokra, legyen szó akár egy parfümről, egy zakóról vagy az italról, amivel a barátaival koccint.”

A Lánchíd brandy a fenti életérzéshez társulva éleszti újra a brandy fogyasztás tradícióját,
hamarosan útjára indítva a tematikus „Lánchíd élményvacsorák brandy-vel” sorozatot, ahol a vendégek Budapest elegáns éttermeiben brandy-vel készült ínyenc fogásokat és magát a Lánchíd Brandy-t kóstolhatják, aperitif és koktél formájában is. Az eseménysorozattal új fejezet nyílhat a magyar brandy-fogyasztás kultúrájában.