Évi ötszázmillió korsó kiváló minőségű sör gyártása és regionális szinten is jelentős vállalattá válás. Ez a Borsodi Sörgyár célkitűzése az elkövetkezendő évekre – derült ki a sörgyártó eseményén, ahol átadták a bőcsi üzem új doboztöltősorát, valamint bemutatták az első Fenntarthatósági Jelentésüket is.

A Borsodi Sörgyár 2018-ban a piaci átlagot meghaladó mértékben, 3 százalékkal tudta növelni az értékesített sör mennyiségét, valamint 11,2 százalékkal az árbevételét az azt megelőző évhez képest. De a vállalat nem szeretne itt megállni. A tavaly megkezdett, mintegy 12 millió euró értékű beruházással már régiós ambícióik vannak.

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője hangsúlyozta, hogy nem a múlt eredményei, hanem a jelen erőfeszítései határozhatják meg a vállalat sikereit:

„A tavalyi év során a várakozásainknak megfelelően sikerült a piaci átlagot meghaladó mértékben növelnünk az értékesítésünket. A jó eredményekhez munkatársaink elkötelezett munkájára, és a partnereink igényeinek következetes kielégítésére volt szükség. Ennek érdekében tavaly a Borsodi kamionjai közel 3 millió kilométert tettek meg az országon belül. Ugyanakkor a sikeres év után sem szeretnénk lassítani. Tavaly megkezdtük a gyár történetének egyik legnagyobb beruházását, ami nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy a Borsodi Sörgyár a cégcsoporton belül meghatározó vállalattá váljon, átlépve saját és az ország határait.”

A most átadott doboztöltősor üzembe állításával a Borsodi Sörgyár hároméves, 12 millió eurós beruházása félidőhöz érkezett. A projekt végére a vállalat bőcsi sörgyárának kapacitása éves szinten 1,8 millió hektoliterről 2,5 millióra nőhet. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően pedig a Borsodi gyára lehet a MolsonCoors regionális gyártóközpontja.

Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátási lánc igazgatója a beruházás kapcsán kiemelte:

„A most átadott gyártósor egy új korszak kezdetét jelenti a bőcsi üzem történetében, hiszen lehetőségünk nyílik arra, hogy a hazai, növekvő igények kiszolgálása mellett olyan piacokat lássunk el kiemelkedő minőségű termékeinkkel, mint a cseh vagy a horvát. Ahhoz, hogy ennek a kihívásnak meg tudjunk felelni, az elmúlt év során átalakítottuk a logisztikai rendszerünket, és mintegy 10%-kal bővítettük a gyár személyi állományát. Az új gyártósor átadása ugyanakkor a fenntarthatósági célkitűzéseink elérésében is egy újabb mérföldkő, hiszen a korszerű berendezésnek köszönhetően jelentősen csökkenthetjük többek között az üzemi energiafelhasználást.”

Az új gyártósorral tehát a Borsodi Sörgyár ökológiai lábnyoma is jelentősen csökkenni fog, elsősorban a kisebb szén-dioxid kibocsátás, másfelől a hatékonyabb vízfelhasználásnak köszönhetően. A Borsodi a fenntarthatóság melletti hosszú távú elkötelezettség jegyében idén először adta ki fenntarthatósági jelentését. Ennek kapcsán Besze Ágnes a Borsodi Sörgyár jogi és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője kiemelte:

„Mi a Borsodi Sörgyárnál hiszünk benne, hogy a hosszú távú üzleti céljainkat akkor érhetjük el, ha a működésünk során biztosítjuk, hogy a környezetünk megóvásával, sőt fejlesztésével tesszük mindezt. Ezért vállalatunk működésének kulcsfontosságú részét képezi a környezeti hatások csökkentése, továbbá kiemelten fontos a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítése. Az idén kiadott fenntarthatósági jelentésünk az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseinket foglalja össze. Büszkék vagyunk rá, hogy van olyan hosszútávú célkitűzésünk, melyet rekordidő alatt már teljesítettünk: 2018-ban elértük a 2020-ra kitűzött gyártásból fakadó zéró hulladéklerakási célunkat és ez már az első riportunkban is szerepelhet.”

A Borsodi Sörgyár az idei év kapcsán kiemelte, hogy mind a sörpiac, mind a vállalat eredményei biztatóak, láthatóan folytatódik a tavalyi évben megindult trend, így pozitív várakozással tekintenek a nyári szezon elé.