Jelentősen javultak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei tavaly a megelőző évekhez viszonyítva - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a múlt év december 1-31. között lezajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 4777 ellenőrzés során 11,8 millió forint bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19,3 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

    A korábbihoz képest jelentősen csökkentek - a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra - a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok terén - áll a közleményben.

    Az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek a szakemberek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer belföldi és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1529 tételt kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke elérte a 4,9 millió forintot.

    Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként az ellenőrök.
    A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával - az év végi téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is, e téren bírság kiszabás az elmúlt évekhez hasonlóan nem történt.

 

(MTI)