A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési  megállapodást kötött az Orosz Élelmiszeripari Gyártók és Forgalmazók Szövetségével (Ruszprodszojuz) a moszkvai Prodexpo 2017 Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon - közölte az Agrárkamara kedden az MTI-vel.

    A két ország közötti megállapodást Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Gyenyisz Akragyjevics Flerovszkij, a Ruszprodszojuz igazgatója írta alá.
    Az egyezség keretében a két szervezet vezetői megegyeztek abban, hogy támogatják a magyar és az orosz cégek kereskedelmi és befektetési tevékenységét, a két ország élelmiszeripari piacaival kapcsolatos információcserét, az orosz és a magyar piacot érintő befektetői környezettel és az állami szabályozásokkal kapcsolatos konzultációt, valamint közreműködnek az üzleti rendezvények szervezésében.  
    Győrffy Balázs a megállapodás kapcsán elmondta, hogy a magyar gyártók érdekeltek az orosz piacra irányuló élelmiszerexportban, különösen a húsipari, a fagyasztott termékek, a zöldség-gyümölcs és a prémiumkategóriás termékek esetében. Kiemelte, hogy a kamara és tagjai számára azért is fontos a megállapodás, mert a folyamatos információcsere felkészülést jelent az embargó lezárását követő időszakra.
    Gyenyisz Akragyjevics Flerovszkij hangsúlyozta, hogy a további külgazdasági helyzet alakulásától függetlenül a szervezetek közötti megállapodás megalapozza a hatékony és előnyös együttműködést a két ország élelmiszeripari cégei érdekében.
    A Ruszprodszojuz több mint 400, Közép-Oroszországban, Szibériában, illetve az észak-nyugati, déli, uráli és távol-keleti régióban működő élelmiszeripari gyártót és forgalmazót egyesít.

 

(MTI)