Idén is meghirdeti termékversenyét a Magyar Pékszövetség. A fehér, rozs és innovatív kenyérkategóriákban kiírt versenyre április 18-ig lehet nevezni. A cél elsősorban a minőségi példamutatás. 

A megmérettetés azonban a látszat ellenére nem a pékekről szól, a szakmai felkészültségnél is fontosabb a jó példa. Megmutatni a fogyasztóknak hogy milyen, és mitől jó a magyar kenyér.

Már hagyomány, hogy augusztus 20-ra időzítve a Magyar Pékszövetség termékversenyt hirdet, amelyen a szakmai zsűri kiválasztja a „Szent István napi kenyeret”.

kenyer

Idén a pékek három kategóriában mérik majd össze tudásukat, a jelentkezés határideje április 18. A kategóriák a Búzakenyér, a Rozskenyér és az Innovatív kenyér, ez utóbbi a kiírás szerint teljes kiőrlésű kell, hogy legyen. „A nyertes terméknek ízre, küllemre és minden más tekintetben is kiemelkedőnek kell lennie, adalékanyagot egyáltalán nem tartalmazhat. A nyertes termékeket speciális megkülönböztető szalaggal látja el a szövetség, amely a vásárlókat is egyértelműen tájékoztatja. A versenyre nevezett kenyerek mellé a receptúrát és az eljárást is be kell küldeni, hogy az eredmény megismételhető, üzemi körülmények között is reprodukálható legyen” – foglalta össze röviden az idei kenyérverseny szabályait Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A versenyre kizárólag pékségek, sütőipari vállalkozások jelentkezhetnek, hiszen nem egyedi „műalkotásokat” szeretnének díjazni, hanem megkeresni és megmutatni a vásárlóknak, milyen az a kenyér, amit a hétköznapokban venni és enni érdemes. Az elsődleges cél így nem az, hogy kiderüljön, ki a legjobb pék, vagy kinek sikerült a legjobb receptúrát összeállítania. Ennél fontosabb, hogy a verseny alkalmat ad arra, hogy jó példát mutassanak a fogyasztóknak. Elmondhassák, megmutathassák, hogy milyen, mitől jó a magyar kenyér.

Septe József rámutatott: a kínálatból válogatva a fogyasztók nehezen állapítják meg, melyik kenyeret érdemes megvenniük, hiszen amikor leveszik a polcról, elkérik a boltban, az első benyomás még kedvező. A nyertes termékek egyedi szalagja garancia lesz a minőségre, a szövetség szándékai szerint egyfajta etalon, amihez minden más terméket érdemes hasonlítani.