Fantázianevek jönnek a virsli és a párizsi helyett?

Fantázianevek jönnek a virsli és a párizsi helyett?

Augusztus 1-én lejár a határidő a magasabb hústartalom bevezetésére.

A Magyar élelmiszerkönyv augusztustól életbe lépő módosítása értelmében már csak magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Ha valaki a régi receptúrával készült virslijét vagy parizerét szeretné továbbra is árusítani, kénytelen lesz átnevezni őket.

A határidő leteltével 40-ről 51 százalékra emelt hústartalmú virslik és párizsik kerülhetnek forgalomba a Magyar élelmiszerkönyv módosítása szerint. Az intézkedés hatására egyesek a receptúrát, míg mások a termék megnevezését módosítják majd, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatnak majd a vásárlók – írja a napi.hu.

A gyártók attól tartanak, hogy a drága és bonyolult ellenőrzés miatt a hatóságok nem tudják kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő termékeket, ezzel pedig a tisztességes vállalkozások kerülhetnek versenyhátrányba. Bár a hazai húsipar szereplői korábban jelezték, hogy a Magyar élelmiszerkönyv nyáron életbe lépő módosítása nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, nem várható lazítás a szabályozásban.