A Sárospataki Borterasz Egyesületet alkotó öt pincészet összefogásával Patakbor 2016 néven elkészült Sárospatak bora, amelyet pénteken és szombaton a Sárospataki Borfesztiválon mutatnak be először a nagyközönségnek.

    Sárospatak környéki borászatokként a Pajzos Tokaj, a Harsányi Pincészet, a Tokaj Portius, a Naár Pincészet és az Espák Pince azért fogott össze, hogy megmutassák: a Tokaj-Hegyaljai Borvidék északi régiójának kiváló dűlői, a gondos szőlészeti és borászati munka, valamint a kulturális örökség együttesen mekkora lehetőségeket hordoznak magukban - mondta el az MTI-nek az egyesület elnöke.

    A Pajzos Tokajt vezető Laurent Comas hangsúlyozta: céljuk a tudatos borvidéki jelenlét és egy meghatározó Sárospatak márkanév kialakítása.
    Mint megjegyezte, Sárospatak neve számos fogyasztó fejében még mindig nem kötődik elég szorosan a Tokaj-Hegyaljai Borvidékhez, noha a város nemcsak kulturális és gazdasági értelemben, de borászati szempontból is a régió központja volt évszázadokon keresztül. A Pajzos, a Király-hegy vagy a Megyer olyan dűlők, melyeken a különleges adottságok miatt már a 14. században is szőlőt termesztettek - emlékeztetett.
    Laurent Comas elmondása szerint a Patakbor az elmúlt két évben Sárospatak önkormányzata számára készült kis mennyiségben, az eddigi sikerek alapján azonban a készítők idén már kereskedelmi forgalomba is szánják.
    Jól iható, de tartalmas bort szerettek volna készíteni, melybe mind az öt pincészet a legszebb tételeiből választott - számolt be. A Sárospatak borból 2016-ban 1800 palack készült, tipikus hegyaljai fajtákból: 87 százalékban furmintból, 13 százalékban hárslevelűből.
    A feldolgozott szőlő javát a Megyer- és a Király-hegy termőterületei adják; a bor nagyobb része acéltartályban, egyötöde másod- és harmadtöltésű, 3 és 5 hektoliteres hordóban érlelődött 6 hónapig. A Patakbor 2016 ízében és illatában az ásványos, sós jegyek dominálnak, nagyszerűen bemutatva a dűlőkre jellemző vulkanikus jelleget - méltatta az együttműködés eredményét Laurent Comas.
    A cuvée a Sárospataki Borfesztiválon mutatkozik be, majd megtalálható lesz többek között a Zempléni Fesztiválon (augusztus 11-20.), a Vingardium Borligeten (szeptember 1-3.) és a Budapest Borfesztiválon (szeptember 7-10.), illetve a tervek szerint korlátozott mennyiségben a kiskereskedelemben is elérhető lesz.

 

 

mti