A K&H nagyvállalati növekedési index – megtörve az elmúlt egy év trendjét – a második negyedévben 2 ponttal fölfele mozdult, így jelenleg 8 ponton áll.

Ez a vállalatok optimizmusát tükrözi. A jó hangulat egyértelműen a vállalatok saját kilátásainak megítélésére vonatkozik, a cégek magasabb pénzügyi eredményekkel és beruházási aktivitással terveznek az előttünk álló egy évben.

Megtört a tavaly év eleje óta tartó csökkenő trend: a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű nem-állami nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index újra felfelé mozdult, így jelenleg 8 ponton áll. „Az eredmény optimizmust mutat, ami elsősorban a vállalatok saját lehetőségeik kedvező megítélésének köszönhető, de a makrogazdasági környezetre vonatkozó várakozások is javultak. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy a vállalati részindex 9-ről 11 pontra, a makrogazdasági részindex pedig -1-ről 0 pontra emelkedett” - tájékoztatott a szektor aktuális várakozásairól Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője

.knh

Több bevétel, több beruházás a láthatáron.
A hazai nagyvállalatok saját kilátásainak kedvező megítélése mögött leginkább a javuló pénzügyi és beruházási várakozások állnak. A szektor átlagosan 2,7%-os árbevétel-növekedéssel és 2%-os profitbővüléssel számol a következő egy év során, ami jelentős előrelépés az év eleji 2,2% és 1,4% várakozáshoz képest. A tervezett beruházások esetében is pozitív irányú változás történt az előző negyedévi mélyponthoz képest. Akkor a cégek 34%-a, míg jelenleg tízből közel négy vállalat (39%) tervez fejlesztést az előttünk álló egy év során.

Kilőhet a gazdaság
A gazdasági kilátásokat illetően a vállalatok többsége a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával számol egy és három éves időtávon egyaránt, emellett rövid és középtávon is nőtt a gazdasági teljesítmény javulását feltételezők aránya. „Az előttünk álló egy évben a vállalatok közel negyede, három éves időtávon pedig a cégek 41%-a várja a gazdaság további élénkülését. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok szerint a magyar gazdaság akár túlszárnyalhatja az MNB legfrissebb, júniusi inflációs jelentése szerinti idei 4,4%-os és a jövő évi 3,7%-os gazdasági növekedést” – tette hozzá Patrick Van Overloop.