A jubileum évében célkeresztben az integrált megoldások, az energiahatékonyság és a hagyományok tisztelete.

Összesen 54 cég 64 terméke, szolgáltatása érdemelte ki a 20. Magyar Termék Nagydíj Védjegy kitüntetést, a tanúsított minőség „útlevelét” a Magyar Gazdaság Ünnepén, az Országház Felsőházi termében szeptember 5-én.
A díjakat átadta: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A jubileum évében az energiahatékonyság, a környezetbarát és a fogyasztók életminőségét javító, integrált megoldások kaptak nagy hangsúlyt.

Az új pályázók között megjelentek a szellemi szabad foglalkozásúak; művészek, szolgáltatók. A díjazott pályázatok közel kétharmadánál pedig a digitalizáció és az informatika játszott kiemelten fontos szerepet.

Az idén húsz éves Magyar Termék Nagydíj Pályázatot az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Nádudvari Élelmiszer Kft., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft. írta ki és valósította meg, kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, szakmai támogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Hazánk legrangosabb minősítő rendszere, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat győzteseit 2017-ben 20. alkalommal hirdették ki, bizonyítva, hogy a minőség elismerése hagyománnyá vált. Az immár húsz esztendős objektív minősítési rendszer kitüntetettjei azon vállalkozások és személyek, akik tevékenysége vagy megvalósított produktuma magas hozzáadott értéket képvisel kereskedelmi és társadalmi tartalmában egyaránt, hozzájárulva egy erősebb gazdaság megvalósulásához. Ez az egyetlen nem szakma specifikus tanúsító elismerés, melyre a gazdaság egész területéről, önkéntes, nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni. A hagyományokhoz híven, valamennyi határon túli és az anyaországi díjazott ünnepélyes keretek között az Országház Felsőházi termében vehette át a tanúsított minőség „útlevelét” szeptember 5-én. A jubileumi ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket. A kormány nemzetpolitikájáról, a magyar-magyar kapcsolatok erősítéséről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt. Dr. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a Digitális Jólét programot, Dr. Luszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke pedig a szellemi tulajdon védelmének fontosságát ismertette.

Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati iroda ügyvezető igazgatója a Kiírók Tanácsa nevében az Országházban elmondott értékelő beszédében úgy fogalmazott: „Két évtized távlatában büszkén mondhatjuk el, hogy a díjat nyert pályázók szinte kivétel nélkül olyan alapelvek mentén tevékenykednek, melyek nem csak a hosszú távú sikeres működés előfeltételei, hanem annak állandó minőségéről és fenntarthatóságáról is gondoskodnak. Megfigyelhető a klímabarát és az energiahatékony megoldásokra való törekvés, illetve azok felértékelődése, melyek hosszútávon fenntartható fejlődést, magas életminőséget, reális nemzetgazdasági szintű megtakarítást eredményeznek. Több olyan világszínvonalú pályázat érkezett, amelyek egészen biztosan részesei lesznek hazánk jövőbeni gazdasági sikereinek. A Kárpát-medencében is szép számmal tevékenykednek olyan cégek, amelyek méltán pályázhatnak a Magyar Termék Nagydíj minőség tanúsító védjegy használati jogának elnyerésére, ezért örömteli számunkra, hogy a külhoni vállalkozásokat is díjazhattunk. A pályázat első meghirdetése óta így több mint ötvenszeresére nőtt azon kiváló pályázatok száma, amelyek a 20 év alatt elnyerték a védjegy használatát. A Magyar Termék Nagydíj 20 éves működése során megítélt nagydíjak száma ezzel 673-ra emelkedett.”