Az idén életbe lépett új jövedéki törvény eredményeként várhatóan még az év végéig csökkenhetnek a kisüzemi bortermelők adminisztrációs terhei - mondta Gál Péter kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alkoholos italgyártás kérdéseiről Budaörsön tartott tanácskozásán.

    A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára felidézte: a megközelítőleg 4000 kisüzemi bortermelő gyakori panasza, hogy energiájuk és idejük jelentős részét a nyilvántartási kötelezettségek aránytalanul nagy terhei kötik le, ezen kíván könnyíteni a korszerűsített szabályozás.

Az egyszerűsített rendszer könnyebben betartható, a bortermelők felszabaduló energiái pedig lendíthetnek az üzemek fejlődésén is - tette hozzá. Egyébként a kisüzemekben a hazai bortermelés mintegy 10 százalékát állítják elő.

    A tanácskozáson szó volt az idei szőlőtermés kilátásairól is. Eszerint a tavalyi 2,9 millió hektoliter bornál az aszályok miatt kevesebb várható. A sok napsütés eredményeként viszont a minőség igen jónak ígérkezik.

 

mti