Trendfordulót jelez a mezőgazdasági árak növekedésének lassulása. A világszintű túltermelés miatt fokozatosan csökkenő árakra lehet számítani a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt, amivel szemben a magyar gazdák csak hatékonyságnöveléssel vehetik fel a versenyt.


2018 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 2,1%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 2,6%-kal, az élő állatok és állati termékek ára 1,4%-kal nőtt. „A jelenlegi helyzetet jobban mutatja, ha hosszabb távon értékeljük az árváltozást. Ha ugyanis 1-1,5 évre visszatekintünk, az látható, hogy a 2016-ban gyakorlatilag beszakadt mezőgazdasági árak után 2016 végén - 2017 elején trendforduló történt, és egy olyan áremelkedés kezdődött, ami pótolta az elmúlt időszak veszteségeit és rendbe tette az ágazatot. A tavalyi év ennek a növekedésnek a jegyében történt, ami egyúttal világszinten a készletek feltöltődését eredményezte: a gabonakészletek talán soha nem voltak ilyen magas szinten, a sertéstenyésztés beindult, és a tejiparban is túltermelés mutatkozik” - részletezte a helyzetet Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.
„Most még viszonylag magasan vannak az árak, a globális túltermelés azonban fordít az eddigi növekvő trenden, és a továbbiakban nem várható az árak tartós emelkedése. Sokkal inkább stagnálásra vagy akár árcsökkenésre kell felkészülni, amivel a hazai gazdák kizárólag hatékonyságnövelő beruházásokkal vehetik fel a versenyt. Mivel a piacon egyértelműen forrásbőség van, ezért aki hitelképes és hosszú távon gondolkodik, nincs más lehetősége, mint hatékonyságnövelő beruházásokkal felkészülni a jelenleginél alacsonyabb felvásárlási árakra” - hangsúlyozta ki a szakember.