Tovább drágul idén az édességek ára a várakozás szerint, mivel a világ legnagyobb termelői, a nyugat-afrikai országok harmadával kevesebb kakaóbabot szállítanak.

Túl meleg és szeles időjárás sújtja a kakaóültetvényeket, aminek kö­vetkeztében nagyon megdrágult a kakaó ára. Az elemzők már hiánytól tartanak. Erről az RTL Híradó számolt be, és a riport szerint a kakaó tonnánkénti árát már 5 ezer dolláros szint felett jegyzik. Erre több mint 40 éve nem volt példa. Mindez azt is eredményezte, hogy a magyarok valamivel többet költöttek csokoládéra 2023-ban, mint 2022-ben, mégis 10%-kal kevesebb édességet vittek haza a boltokból. A kakaóbab, emellett a cukor drágulása miatt a csokoládénál további, akár 25%-os drágulás várható idén.
Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége főtitkára lapunknak elmondta, hogy a kakaóbab ára már egy éve folyamatosan drágul. A gyártók már több mint másfélszeres árat fizetnek a kakaóért és a cukorért egyaránt.
„Nagyon szűk az a földrajzi régió, ahol a kakaó megterem. A világ kakaótermésének nagy részét a nyugat-afrikai Elefántcsontpart és Ghána biztosítja. A maradék Dél-Amerikából, Ecuador térségéből származik. Ha ezekről a területekről eltűnik a kakaó, akkor ennyi volt” – közölte.

Drágább lesz a csokoládé
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly decemberben már 535 forintba került egy tábla mogyorós csokoládé az országban, ami 47%-os drágulást jelent a két évvel korábbi árhoz képest. Intődy Gábor nem akart jóslásokba bocsátkozni az idén várható drágulás mértékéről, de annyit elmondott, hogy egyelőre nem látni olyan tényezőt, ami szerint idén más várható. Emlékeztetett azonban arra, hogy az ellenkezőjére is volt már példa. Pár éve is volt egy nagy ugrás a kakaó árában, de aztán jelentősen visszaesett.
Érdeklődésünkre elmondta, hogy az édesipari gyártók a drágulásra úgy tudnak reagálni, hogy felemelik a termékeik árát, hiszen, ha drágább az alapanyag, drágább a végtermék is. „Ez persze raktárkészlettől is függ. A most húsvétra gyártott termékek már hónapokkal korábban elkészültek, azoknál az emelkedés még kevésbé fog az árakban érvényesülni. Ha egy alapanyag azonban több mint a másfélszeresébe kerül, azt a gyártók már nem tudják átvállalni” – magyarázta.
Hozzátartozik az élethez
Azt mondja, az ágazat nem számít drasztikus visszaesésre a fogyasztásban, az inkább lépcsőzetesen csökkenhet. „Azt tapasztaltuk, hogy körülbelül tíz százalékot esett vissza a csokoládé-forgalom volumene tavaly, de a pénzbeli forgalom nominálisan nőtt. Nem fogják vissza annyival az édességvásárlást az emberek, mint amennyivel drágult az édesség” – jelentette ki.
Az édesség ugyanis még mindig a megengedhető luxust jelenti az embereknek. A szakember hozzátette, a csokoládé mindig is az volt, hiszen még a háborúk idején is ettek az emberek csokoládét. Akkor is megveszik a fogyasztók, ha az többe kerül, mert az édesség hozzátartozik az életünkhöz.

Hosszú távon csak egy megoldás van
A kakaóbab hosszú távú védelme érdekében a szakember szerint teljesíteni kell a klímacélokat, ez lenne az elsődleges megoldás arra, hogy az emberek a jövőben is fogyaszthassanak csokoládét.
„Emellett az is fontos probléma, hogy Afrikában nagyon nem jó a kakaótermelés szerkezete, nagyon pici farmok termelik a kakaót. Nem állnak össze szövetkezetbe, nem tudják jól érvényesíteni az érdekeiket. Ezen sokat javíthatna a hatékonyságnövelés, mezőgazdasági innováció és a kártevők elleni sikeresebb védekezés. Persze az is szükséges, hogy ne legyen ennyire felaprózott a termelői szerkezet” – sorolta.
Elmondta, hogy vannak ugyan nemzetközi erőfeszítések, az édesipari gyártók is folytatnak kísérleteket annak érdekében, hogy átmentsék a kakaóbabot a jövő generációnak.
„Összességében nagyon kis mértékű parcelláktól függ a világ kakaóellátása, a megoldás pedig nem egyszerű. Ha nem teljesítjük a klímacélokat, akkor a kakaó néhány évtizeden belül ki fog pusztulni. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Akkor ennyi volt” – szögezte le.
A kakaóbab kiváltását még nem oldotta meg a tudomány, egyelőre nem ismert olyan termés, amelyet a kakaó helyett lehetne felhasználni a csokoládéban. „Mesterségesen talán elő lehet majd állítani valamilyen kakaót, de az édességek esetében nem valószínű, hogy az emberek szívesen fogyasztanák” – mondta. Úgy véli, azt majd a piac eldönti, hogy csokoládé hiányában esetleg más édességhez fordulnak-e a fogyasztók.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. februári szám)