A Lidl Magyarország tavaly tavasszal indította el a használt sütőolaj-visszagyűjtő kezdeményezését, melynek keretében a vásárlók ingyenesen és biztonságosan adhatják le az áruházaknál kihelyezett gyűjtőedényekben a szelektíven gyűjtött használt sütőolajat, illetve zsiradékot. Az elmúlt egy évben a vállalat folyamatosan bővítette a gyűjtőponttal ellátott áruházainak számát, így jelenleg 120 üzletnél van lehetőség az elkülönített gyűjtésre.

A használt sütőolaj és zsiradék rendkívül ártalmas és veszélyes lehet a környezetre. A lefolyóba öntve károsítja a csatornahálózatot, nehezíti a szennyvíztisztítást, a természetbe jutva szennyezi vízbázisainkat, a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Megfelelő eljárással kezelve azonban 100%-ban hasznosítható, nagyon fontos ezért, hogy szelektíven gyűjtsük és adjuk le az erre kijelölt gyűjtőszigeteken. A visszagyűjtést segíti a Lidl Magyarország is, a vállalat már 120 áruházánál biztosít tárolóedényeket a vásárlók számára. A szolgáltatás kedvező fogadtatását mutatja, hogy az indulás óta csaknem 30 tonna fáradt sütőolajat és használt zsiradékot helyeztek el a tárolókban.

 Az áruházlánc számára kiemelten fontos a felelős hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság előmozdítása. „REset Plastic stratégiánk részeként többek között azon is dolgozunk, hogy 2025-ig saját márkás termékeink csomagolásának 100%-át maximálisan újrahasznosíthatóvá tegyük. Fontosnak tartjuk a vásárlók támogatását is a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenleg 120 áruházunknál elérhető használt sütőolaj díjmentes és biztonságos visszagyűjtésének biztosításával a fenntarthatóbb hulladékkezelés előmozdításához szeretnénk hozzájárulni” - mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője. 

 A tárolóedények az üzletek bejáratainak közelében, frekventált helyeken találhatóak, melyekben leadható használt sütőolaj és zsír, vaj, margarin és lejárt szavatosságú étolaj is. A leadás nagyon egyszerű, mindössze annyit kell tenni, hogy a műanyag palackban tárolt kihűlt olajat vagy zsiradékot az edény nyílásába dobjuk. A szelektálás minősége nagyon fontos a hasznosíthatóság miatt, ezért ügyelni kell arra, hogy más anyag, például motorolaj, kenőolaj, egyéb folyadék vagy hulladék ne kerüljön a tárolóba, ezeket tilos beledobni.