A Hulladéktelep helyett az újrahasznosító üzembe szállítaná a papírkéztörlőket az Essity. Magyarországon jövőre indulhat az új kezdeményezés.  

A higiéniai termékek gyártására szakosodott Essity számára a fenntarthatóság, és körforgásos gazdaság nem pusztán egy szlogen, hanem a működési, gyártási folyamataik alapja is. Ennek szellemében indította el a vállalat Professzionális higiéniai üzletága a jelenleg egyedülálló „Tork PaperCircle” kezdeményezését is. Ez a hamarosan Magyarországon is elérhető kezdeményezés például a közösségi mosdókban, irodaházakban használt papírkéztörlőknek ad új életet, amelyek a használat után így nem hulladékként végzik, hanem nyersanyagként kerülnek vissza a gazdasági körforgásba.

 „Az új szolgáltatás lényege, hogy használat után a papírtörlő egy általunk biztosított külön szemetesbe kerül, melyet visszagyűjtünk és az újrafelhasználásra szakosodott üzemünkbe szállítunk, ahol különféle papírtermékek alapanyagaiként születik újjá. Számításaink szerint mindez legalább 20%-kal csökkenti a kidobásra ítélt hulladék arányát, és például egy ötven fős iroda a szolgáltatás használatával csaknem 12 kg-al csökkentheti havi széndioxid kibocsájtását – mondta el Nagy Géza az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója. „A fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdéseiben különösen igaz a mondás, hogy sok kicsi sokra megy, hiszen már egy kisebb iroda, közösségi tér mosdójában is egészen nagy mennyiségben keletkezik papírszemét. A kéztörlésre szánt papírtörlők pedig használat után általában a többi szemét közé dobva, azokkal összekeveredve végzik, pedig újrahasznosíthatóak lennének. A célunk az, hogy a lehető legrövidebb időn belül Magyarországon is elindítsuk új szolgáltatásunkat és reméljük, hogy minél nagyobb számban csatlakoznak majd hozzánk irodaházak, hotelek, nagyvállalatok és éttermek mellett kisebb irodák, cégek is” – tette hozzá.

 Számítsa ki mennyivel csökkentheti karbon-lábnyomát

A Tork egy kalkulátort is létrehozott, melyen bárki kiszámolhatja, hogy a vállalat, iroda vagy intézmény, ahol dolgozik mennyivel járulhatna hozzá éves szinten a széndioxid kibocsátás csökkenéséhez akkor, ha csatlakoznának a vállalat Tork PaperCircle programjához. A kalkulátor itt érhető el: https://www.tork.co.uk/services/solutions/tork-papercircle

 2025-re kizárólag 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagokat használnak

A Tork termékek csomagolása már ma is 90%-ban újrahasznosítható anyagokból készül. A vállalat célja az, hogy ez a szám 2025-re 100% legyen, azaz a csomagolások teljességükben újrahasznosíthatók legyenek. A cég azt is vállalta, hogy a papírtermékekhez kizárólag 100%-ban az FSC által minősített forrásból származó farostokat használ fel. 

 A papírtörlők visszagyűjtését célzó új kezdeményezés mellett a vállalat arról is hírt adott, hogy egy több mint 11 millió eurós beruházás keretében bővítette Franciaországban található üzemét. A Hondouvilleben található gyáregység Franciaország legnagyobb étel- és italkartonpapír újrahasznosító telepe, az országban keletkező ilyen típusú hulladék mintegy 63%-át itt hasznosítják újra. A beruházásnak köszönhetően az évi karton újrahasznosítási kapacitás 24 ezer tonnával nő, ami csaknem 18 500 darab átlagos személyautó súlyának felel meg.