Átfogó megközelítés a műanyaghulladék problémájának kezelésére: 28 másik globális nagyvállalattal együtt a Henkel jóváhagyta az üzleti programot, amely felszólította a kormányokat, hogy tárgyaljanak és állapodjanak meg az ENSZ műanyagszennyezésről szóló egyezményéről. A vállalkozásoknak szóló felhívás az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Közgyűlésének 5. ülésszakát (UNEA5) megelőzően szólít cselekvésre; az Ellen MacArthur Alapítvány és a Boston Consulting Group pedig a WWF-fel közösen készített új jelentésében vázolja fel a kötelező nemzetközi megállapodás szükségességét a műanyagszennyezés problémájának megoldásával kapcsolatban.

 Évente 11 millió tonna műanyag szivárog a környezetbe, szennyezve az óceánokat és más létfontosságú ökoszisztémákat. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi megközelítések nem elég hatékonyak a műanyag hulladék problémájának globális szintű sikeres kezeléséhez. Ezért döntött úgy a Henkel, hogy csatlakozik más nagyvállalatok által is támogatott vállalati programhoz, amely egy, a műanyagszennyezés problémájának megoldásával foglalkozó nemzetközi megállapodás létrehozásának fontosságára hívja fel a figyelmet. A jóváhagyók egy olyan ENSZ-egyezmény létrejöttét sürgetik, amely harmonizálja az összetett szabályozási standardokat, közös mértékrendszert és módszertanokat határoz meg, nemzeti célok és cselekvési tervek kidolgozását írja elő, valamint támogatja az innovációt és az infrastruktúra fejlesztését, hogy egyenlő feltételeket teremtsen a műanyag értékláncban.

Műanyag – közös felelősség

„A környezetbe kerülő műanyag hulladék az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az emberiség ma szembesül. A Henkelnél felismerjük, hogy a mi felelősségünk is foglalkozni ezzel a globális problémával – és cselekszünk. Elkötelezettek vagyunk a körforgásos gazdaság kialakítására való törekvésben, az értéklánc mentén partnerekkel működünk együtt a fenntartható megoldások előmozdítása érdekében, és hozzájárulunk a műanyaghulladék-termelés elkerüléséhez. Az egyes vállalkozások tevékenységei önmagukban azonban nem lesznek elegendőek. Egy ENSZ-szintű átfogó keretrendszerre van szükségünk ahhoz, hogy az érdekelt felek tevékenységeit összehangolhassuk, és változásokat mozdíthassunk elő a műanyagszennyezést illetően” – mondja Sylvie Nicol, a Henkel igazgatóságának emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelős tagja.

Felelősségvállalás a műanyaghulladék csökkentése mellett

A Henkel fenntarthatósági törekvéseinek részeként a vállalat ambiciózus csomagolási célokat tűzött ki maga elé 2025-re, a körforgásos gazdaság előmozdítása érdekében. Addigra a vállalat csomagolásának 100%-a újrahasznosítható vagy újrafelhasználható* lesz, és a vállalat 50%-kal csökkenteni kívánja a szűz fosszilis alapú műanyagokat fogyasztási cikkei csomagolásában.  Ezen kívül a Henkel szeretne hozzájárulni ahhoz is, hogy elkerüljük a műanyaghulladékok környezetbe jutását. Ennek elérése érdekében a Henkel támogat hulladékgyűjtési és újrafeldolgozási kezdeményezéseket, valamint innovatív megoldásokba és technológiákba fektet be a zárt láncú újrahasznosítás előmozdítása érdekében. Ennek egyik példája a Henkel Plastic Bank-kal való együttműködése, amelynek célja, hogy megakadályozza a műanyag szennyezés bejutását az óceánokba, ugyanakkor különféle lehetőségeket biztosít a szegénységben élő emberek számára.

A Henkel olyan kezdeményezésekben is részt vesz, mint például az Ellen MacArthur Alapítvány, tekintve, hogy aláírta az alapítvány Új Műanyaggazdálkodási Globális Kötelezettségvállalását (New Plastics Economy Global Commitment), és tagja a Műanyaghulladékok Felszámolásáért Szövetségnek (Allience to End Plastic Waste - AEPW) is.