A Companies House-nál bejegyzett pubok és bárok száma a 2009-es 47 270-ről 2022-re 38 225-re csökkent.

Régi hagyomány, hogy az angol dolgozók ebédidőben vagy munka után a pubokban elfogyasztanak egy korsó sort felfrissülésként, kikapcsolódásként. Az adatszakértő BoldData friss felmérése szerint azonban a pubok az utóbbi időben hanyatlásnak indultak.

A Companies House-nál bejegyzett pubok és bárok száma a 2009-es 47 270-ről 2022-re 38 225-re csökkent. Délkelet-Anglia az a terület, ahol a legtöbb pub és bár zárt be, a számuk 20%-kal csökkent valamivel több mint egy évtized alatt. Az Egyesült Királyság összes pubjának és bárjának 13,5%-át a délkeleti régió adja, itt található a legtöbb üzlet (5150), amelyet szorosan követ az észak-nyugati régió 4520 pubbal és bárral.

Angliában és Walesben 2023 áprilisa és júniusa között naponta két pub zárt be, összesen 77 üzlet. Az év első felében pedig közel 400 pub zárt be, majdnem ugyanannyi, mint 2022 egészében. A volt vendéglátóhelyek azóta is vagy be vannak zárva, vagy lebontották őket, esetleg lakóházzá vagy irodává alakították át.

Otthoni fogyasztás a pubok helyett
A sörözőláncok és vendéglátóipari vállalkozások, köztük a Wetherspoons is számos pénzügyi kihívással szembesült a magas infláció, a bérköltségek, a vállalkozói adók és az energiaköltségek drágulása miatt. Tim Martin, a Wetherspoons lánc vezetője közölte, hogy egyre többen isznak otthon a pubok helyett, ami tovább csökkenti a forgalmat.

Változnak a fogyasztói szokások
A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal nemrégiben készült tanulmánya szerint a 16 és 24 év közötti fiatalok minden más korcsoportnál kisebb valószínűséggel isznak alkoholt. Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy az Egyesült Királyságban az ivási szokások változnak, különösen a fiatalabb generációk körében.