A fogyasztók nagy többsége leárazásokat és kuponokat akar egy felmérés szerint.

 Változik a vásárlók hozzáállása a pénzügyek terén, és ez jelentős hatással lesz az élelmiszervásárlási magatartásra – derül ki az Egyesült Államok legnagyobb szupermarketlánca, a Kroger új fogyasztói felmérése szerint.

A decemberben végzett felmérés szerint a vásárlók mintegy 24%-a számolt be arról, hogy csökkent a pénzügyeivel kapcsolatos optimizmusa, 56%-uk pedig azt mondta, hogy a spórolás a legfontosabb pénzügyi elhatározása a 2023-as évre.

A felmérést a The Kroger Co. tulajdonában lévő 84.51° kiskereskedelmi vállalat végezte. Eszerint az élelmiszerboltoktól a vevők segítséget várnak, emellett csökkentik a vásárlásokat:

  • 71%-uk leárazásokat és kuponokat keres, hogy ellensúlyozza az élelmiszerüzletekben tapasztalható áremelkedést.
  • 62% csökkenti a nem alapvető fontosságú termékek vásárlását.
  • 55% a korábbinál olcsóbb márkára vált.
  • 42% kevesebb terméket vásárol.

 

Új gyakorlatok kellenek

Barbara Connors, a 84.51° alelnöke szerint az áremelkedések új nyomást jelentenek a vásárlóknak, és fontos változásokkal jártak a vásárlási aktivitást tekintve. Connors szerint ennek legnyilvánvalóbb jele az, hogy a fogyasztók gyakrabban keresik az akciókat, leárazásokat és a kuponokat. Emellett egyre többen hajlandóak márkát váltani a kedvezőbb ár miatt. Annak érdekében, hogy a megváltozott fogyasztói magatartással lépést tudjanak tartani a cégek, meg kell vizsgálniuk promóciós stratégiájukat és a hatékonyságukat. Ennek az az oka, hogy a régi, bevált gyakorlatok már nem biztos, hogy a megváltozott helyzetben is működnek.

Barbara Connors közölte, hogy a kereskedőknek az offline és online promóciókra is figyelniük kell. A szakember szerint a hűségprogramok fontos szerepet játszanak abban, hogy a márkák személyre szabott ajánlatokat nyújtsanak a leghűségesebb vásárlóiknak. Ezzel nem pusztán az elkötelezettségüket köszönik meg, de a jövőbeni vásárlásra is ösztönzik őket. Mivel a vásárlók alkalmazkodnak és új szokásokat alakítanak ki, online és offline is vásárolnak, a márkáknak ezeket az érintkezési pontokat ki kell használniuk, hogy mind az e-kereskedelmi, mind az üzletben történő vásárlást elősegítsék.