Az Egyesült Államokban júliusban a vártnál nagyobb mértékben, immár a harmadik hónapban csökkent, ezzel a gazdasági növekedés várható lassulására utal a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe.

A Conference Board honlapján publikált jelentés alapján a fogyasztói bizalmi index júliusra vonatkozóan 2,7 ponttal 95,7 pontra csökkent a júniusi 98,4 pontról. Elemzők 97,2 pontot vártak júliusra.

Az index elemein belül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke - amely a fogyasztóknak a jelenlegi üzleti és munkaerőpiaci feltételekről adott értékelésén alapul - 141,3 pontra csökkent az előző havi 147,2 pontról. A fogyasztók jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci feltételekre vonatkozó rövid távú kilátásait számszerűsítő mutató értéke pedig 65,8-ról 65,3 pontra csökkent.

"A fogyasztói bizalom júliusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent" - mondta Lynn Franco, a Conference Board gazdasági mutatókért felelős vezető igazgatója. "A csökkenést elsősorban az aktuális helyzet romló megítélése okozta - ami a gazdasági növekedés lassulása jeleként értékelhető a harmadik negyedévre vonatkozóan. A kilátások megítélése pedig viszonylag stabil maradt ugyan, de jóval a 80-as érték alatt maradt, ami arra utal, hogy továbbra is fennáll a recesszió kockázata. Az inflációval kapcsolatos aggodalmak - különösen a benzin- és élelmiszerárak emelkedése - továbbra is nyomasztották a fogyasztókat" - tette hozzá.

Azzal párhuzamosan, ahogy a Fed az infláció megfékezése érdekében emeli a kamatlábakat, az autók, a lakások és a nagyobb háztartási gépek beszerzésének a szándéka tovább mérséklődött. Az infláció és a további kamatemelések valószínűleg továbbra is erőteljesen hátráltatják majd a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére irányuló szándékot, és ezzel a gazdasági növekedés ütemét is - mutatott rá a Lynn Franco.

(MTI)