Három hete hiány van az országban bizonyos zöldségekből.

Összehívta Nagy-Britannia nagy szupermarketcsoportjainak vezetőit a brit kormány, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket hoznak azért, hogy megszűnjön a három hete fennálló készlethiány a salátaáruk esetében – írja az ESM.

Mark Spencer élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter hétfőn találkozik a legnagyobb brit élelmiszerboltok vezetőivel.

A múlt héten az Asda, Morrisons és Aldi példáját követve már a Tesco is mennyiségi korlátozást vezetett be a paradicsomra, az uborkára és a paprikára, miután a rossz időjárás miatt Dél-Európában és Észak-Afrikában megszakadt a termés betakarítása. Tovább rontott a helyzeten, hogy a magas energiaköltségek miatt Nagy-Britanniában és Hollandiában kevesebbet termeltek idén télen az üvegházakban. Mindezek után a közösségi médiát elárasztották a fotók a szupermarketek üres zöldség- és gyümölcspolcairól.

Spencer szerint a válság rávilágított arra, hogy Nagy-Britannia mennyire függ a kereskedelmi útvonalaktól egyes élelmiszerek esetében.
„Tudom, hogy a családok elvárják, hogy ott legyenek a boltok polcain a friss termékek, amikor megejtik a heti bevásárlást. Ezért hívom össze a szupermarketek vezetőit, hogy megtudjam, mit tesznek annak érdekében, hogy a polcok ismét tele legyenek, és hogy megtudjuk, hogyan kerülhetjük el az efféle helyzeteket” – nyilatkozta a miniszter.

Múlt héten Therese Coffey környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a hiány akár még egy hónapig is eltarthat.

(Kép: Pixabay.com)