Általában nem okoz nehézséget a vásárlóknak az, hogy a karácsonyi időszakban friss olasz csemegeszőlőt találjanak a piacon, de most karácsonykor nem volt egyszerű beszerezni a jó minőségű olasz gyümölcsöt – írja a freshplaza.com.
Donato Fanelli vállalkozó, az Olasz Csemegeszőlő Bizottság (CUT) tagja ezt azzal magyarázta, hogy a tartósan csapadékos időjárás befolyásolta a minőséget, ráadásul a magas hőmérséklet miatt a fürtök gyorsabban romlottak.
Azok a stratégiák sem vezettek sikerre, amelyek a szezon meghosszabbítását szolgálták volna, mint például a klimatizált környezetben történő tárolás, aminek főként éghajlati okai voltak.
Fanelli szerint a december eleje óta tartó rendellenes időjárás, a magas páratartalom hatására megjelentek a gombabetegségek, emiatt gyakorlatilag nem lehetett kereskedelmi forgalomba hozni a termést. Így számos olaszországi kiskereskedelmi lánc külföldről szerezte be a szőlőt.