Németországban decemberben lassult és az elemzői várakozások alatt alakult az infláció éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint.

A Destatis kedden közölte, hogy a fogyasztói árak emelkedése éves összevetésben 8,6 százalékra mérséklődött az év utolsó hónapjára a novemberi 10,0 százalékról. Elemzők 9,1 százalékos éves inflációval számoltak decemberre.

Az élelmiszerek áremelkedése a novemberi 21,1 százalékról decemberben 20,7 százalékra, az energiáé pedig 38,7 százalékról 24,4 százalékra mérséklődött. A szolgáltatások árindexe 3,6 százalékról 3,9 százalékra nőtt éves viszonylatban.

Havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben, míg novemberben 0,5 százalékos volt a havi visszaesés; elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak decemberre.

Az éves átlagos fogyasztói áremelkedés tavaly 7,9 százalék volt a statisztikai hivatal előzetes adatai szerint. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten 1,2 százalékos csökkenést mutatott, míg novemberben nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben az emelkedés 9,6 százalékos volt az előző havi 11,3 százalék után.

(MTI)