50. születésnapot ünnepel a német drogérialánc

50 évvel ezelőtt, 25 évesen nyitotta meg drogériáját, a „Kozmetikai cikkek piacát” Dirk Rossmann, Hannoverben. Ez volt az első önkiszolgáló drogéria Németországban, így őt azóta is e koncepció kiötlőjeként és úttörőjeként tartják számon. A vállalat mára 8 országban, 56.500 alkalmazottal és 4.361 üzlettel Európa egyik legnagyobb drogérialánca, 2021-ben a Rossmann Csoport 11,1 milliárd eurós árbevételt ért el Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Albániában, Koszovóban, Spanyolországban és Törökországban.

 Az első két Rossmann drogéria 1972-ben Türingiában és Szász-Anhaltban nyílik meg, a következő évben pedig megkezdődik a terjeszkedés Kelet-Németországban. Nem sokkal azután a Rossmann útja a határokon túlra vezet: Kelet-Európa első üzletei a lengyelországi Lodzban, és hazánkban, Debrecenben nyitják meg kapuikat.

 A kentaur története

A piros és fehér szín kívül és belül egyaránt dominál, ezeket tükrözi a logó is. A Rossmann ’O’ betűjében egy kentaur bújik meg, ez a görög mitológiából származó lény szimbolizálja az alapító-tulajdonos, Dirk Rossmann nevét. A ’Ross’ németül tüzes paripát, míg a ’Mann’ embert jelent, így került a kentaur a vállalat logójába.

 Sajátmárkás termékek

1996-ban Dirk Rossmann eldönti, hogy elindítja sajátmárkás üzletágát, mely termékeket a vásárlók igényei alapján fejlesztenek ki. Egy évvel később négy sajátmárkás termékkel lép piacra: babáknak szánt termékekkel, női higiéniai cikkekkel, fényvédővel és állateledelekkel. Mára a termékportfólió 28 Rossmann márkára nőtt, a bioélelmiszerektől, illetve a mosó-, és tisztítószerektől kezdve az egészségügyi és az arc- és testápolókon át a dekorkozmetikumokig terjed – lefedve a mindennapi élet legfontosabb területeit.

 Fenntarthatóság

A fenntarthatóság kezdettől fogva kiemelt jelentőséggel bír a Rossmann életében. Sajátmárkás termékpalettáján számtalan klímasemleges, illetve különböző minősítésekkel (például vegán, bio, parfümmentes) rendelkező termék található.

’A fenntarthatóság számunkra egy folyamat – nem szabad abbahagynunk a fenntarthatóság és a jobbá válás érdekében folytatott munkánkat! Mindezt nem a lelkiismeretünk megnyugtatására tesszük, hanem önmagunkért, Földünkért és az utánunk következő generációkért, akiknek munkánk eredményeit hátra hagyjuk.’ – fogalmaz Dirk Rossmann, a vállalat alapító-tulajdonosa.

 Nemrégiben Magyarországon is megjelent Dirk Rossmann könyve, ’A polip kilencedik karja” c. ökothriller, mely napjaink problémáit boncolgatja. Dirk Rossmann szerint a klímaválság jelenleg egy olyan égető probléma, amely mihamarabbi megoldásokat követel. Letehetetlenül izgalmas regényének célja, hogy felismerjük, nem várhatunk tovább, egyéni és társadalmi szinten is cselekednünk kell.

 „Gondolkodásunkat és működésünket nagyban meghatározzák az anyavállalat irányelvei. A Rossmann vállalat az, ahol a tradíció és innováció találkozik. Magyarországon jövőre mi is kerek számot ünneplünk: 30 évesek leszünk. Hosszú évek kemény munkája van a hátunk mögött, de a jövőben is azon dolgozunk majd, hogy felelős vállalatként minél többet tegyünk gazdasági-, társadalmi és környezeti szinten és az anyavállalatunktól kapott értékeket méltón képviseljük.” – mondta Flórián László, a Rossmann Magyarország ügyvezető igazgatója.