A Heineken bezárja a jövő évben a konstancai sörgyárát, így háromra csökken romániai üzemeinek száma - közölte kedden a gyártó.

A közlés szerint várhatóan 2023. szeptemberéig működtetik csak a Fekete-tenger parti üzemet, amely már évek óta jóval kapacitása alatt működik. A gyártó indoklása szerint a lépéssel hatékonyabbá akarja tenni működését növekedése hosszú távú fenntarthatósága és újabb fejlesztések érdekében. A konstancai üzem kapacitásának egy részét átirányítják a három másik gyárba, amely Csíkszeredában, a Marosvásárhely melletti Nyárádtőn (Ungheni) és a dél-romániai Craiován működik. A Heineken portfóliójában van egyebek mellett a Csíki (Ciuc), a Harghita, a Neumarkt, a Golden Brau, a Silva és a Bucegi helyi márkájú sör.

A cég négy romániai üzemében több mint 1100 dolgozót foglalkoztat. Tavaly a Heineken Románia árbevétele 1,3 milliárd lej (1 román lej 80,89 forint) volt, adózás utáni nyeresége elérte a 118,8 millió lejt. A Heineken több mint 300 márkájú sört gyárt a világon, több mint 70 országban van jelen és 80 ezer dolgozója van. Romániában évente 16,6 millió hektoliter sört fogyaszt a lakosság, amelynek 97 százalékát belföldön állítják elő.

(MTI)