2020 karácsonyára a gyártók fantáziája igencsak megélénkül, ugyanis a legújabb trendeknek megfelelően számos hagyományos ünnepi húsétel vegán verzióját álmodták meg. A legnagyobb szupermarketek is sajátmárkás, húsmentes termékcsaládokkal készülnek az ünnepre, az Egyesült Királyságban megkerülhetetlen a vegán fogyasztók piaca.

A világ egyik legnépszerűbb, svájci csokoládémárkája, a Lindt bejelentette, hogy vegán csokoládékat dob piacra - az eddigi tejcsokik zabtejes változatokkal egészülnek ki. A karácsonykor megjelenő édességek izgalmas ízekkel és a legfinomabb hozzávalókkal várják a vásárlókat - ígéri a gyártó.

A hazánkban még nem kapható Rhythm 108 csokoládé is újabb taggal bővül. Az organikus, vegán csokikat forgalmazó mogyorós trüffel ízű csokit vesz fel kínálatába. A krémes finomság pálmaolajmentesen készül, amivel tovább bővül a márka vegán csokoládé termékpalettája.

A Nomo csokoládé megalkotta az első, dióféléktől mentes, mogyoróízű táblás csokiját, Ezzel nemcsak a vegánoknak kedvezett, de végre az allergiás vásárlók is kompromisszumok nélkül élvezhetik a mogyorós csoki ízét.

A GreenVie vegán sajtja több mint 260 Tesco üzletben kerül forgalomba, szerte az Egyesült Királyságban. A tejmentesen készült sajt a BBC Good Food versenyén elnyerte a legjobb vegán sajt címet, és táplálékallergiában szenvedőknek is (tej, glutén, szója) is előszeretettel ajánlják.

Az Applewood már több mint 56 éve gyárt hagyományos sajtokat, első vegán sajtjuk pedig akkora szenzáció lett az Egyesült Királyságban, hogy egy nap alatt elkapkodták a készleteket a vásárlók. A sajtok most visszatérnek, a Tescoban országszerte kaphatóak lesznek.

A Mars újabb vegán opcióval bővíti a tejmentes csokoládéitalok termékkínálatát. A zabitalból készülő finomság gazdag csokoládé-, és egy csipetnyi karamellaízt ígér, áll a gyártó hivatalos tájékoztatásban.

A Fruitella is reagál a növekvő vegán keresletre - gumicukor termékeik már zselatinmentes változatban, de a megszokott ízekben kaphatóak. Továbbra is valódi gyümölcsökből és természetes színezékekkel készülnek amár  jól megszokott kedvencek.

Igazi karácsonyi különlegességet, vegán pulykás szendvicset dob piacra a Co-op márka, melyben a húst szójaproteinnel, és különleges vegán kenyérszósszal helyettesítik.

A korábbi évek sikereinek köszönhetően az Asda élelmiszerlánc 48 vegán termékből álló termékcsaláddal jelentkezik idén karácsonykor. Az előző év vegán Wellingtonjának sikere és a vegán élelmiszerek iránt mutatkozó, 275 százalékos növekedés hatására döntöttek úgy, hogy az idei ünnepre még több vegán opciót kínálnak a vásárlóknak.

 Szintén a korábbi évek sikereiből indult ki az Aldi, amikor az idei vegán karácsonyi kínálatát megalkotta. A vegán pulyka szójából készül, áfonyával, barackkal és tökmaggal van töltve, és barbecue ízű bevonatot kapott.

 A Tesco sem maradhat ki az ünnepi ételek vegán versenyéből, így számos húsfélét helyettesít növényi alapanyagokkal: bundázott növényi “mozzarella”, “csirke” dobverők,vagy rákhoz, sertéshúshoz hasonló, zsemlemorzsába forgatott finomságok szerepelnek a kínálatban, melyekben borsófehérjével, szójaproteinnel helyettesítik a húst.