A cseh-szlovák EP Global Commerce 5,8 milliárd eurós vételi ajánlatot tett a Metro Csoportra,

de a német nagy- és kiskereskedelmi vállalat igazgatósága az ajánlatot túl alacsonynak tartja – közli a Financial Times.
A napilap információi szerint a cseh Daniel Křetínský és a szlovák Patrik Tkáč által irányított befektetői csoport kész 16 euró készpénzt fizetni minden részvényért (ez 3 százalékkal magasabb, mint a társaság részvényeinek árfolyama a pénteki záráskor), amely még nincs a tulajdonában, valamint 13,80 eurót az elsőbbségi részvényekre.
A Metro Csoport igazgatósága túl alacsonynak tartja az árat, és szerinte az nem felel meg a társaság valódi tőzsdeértékének. A vállalat közleményében arról is értesít, hogy a továbbiakban „döntést fog hozni a nagykereskedelmi- és élelmiszer-üzletág átalakítását célzó intézkedésekről”.
A Financial Times értesülése szerint, a Metro igazgatósága újra meg fogja vizsgálni az EP Global Commerce ajánlatát, amennyiben megkapja ebben az ügyben a teljes dokumentációt, de egyelőre a cég azt javasolta a részvényeseinek, hogy ne adják el részvényeiket Křetínský-nek és Tkáč-nak az ajánlott feltételekkel.
Az FT közli, hogy a vétel finanszírozásában a cseh-szlovák befektetőknek részben hitelsegítséget nyújthatnak a BNB Paribas, a Credit Suisse és a Societe Generale bankok.
Jelenleg az EP Global Commerce részesedése a Metro Csoportban a részvények közel 11 százaléka. Képviselői megerősítették, hogy megkapták a kezdeti jóváhagyást a Haniel befektetési vállalattól Metro-részvényeik 15,2 százalékának megvásárlására.
A Metro Csoport 26 országban működik, köztük Magyarországon is.