A Wolt upcycled termékek között tornazsák, shopper táska és négy méretben elérhető kutyakabát is megtalálható. A termékek leselejtezett futártáskákból és -kabátokból készülnek, az eladásokból befolyt összeget pedig civil szervezetek támogatására fordítják.

A Wolt platformján keresztül országszerte több ezer futár partner vállal kiszállítást biciklivel, motorral vagy autóval. Havonta több száz leselejtezett futártáska és -kabát kerül vissza a raktárba, amelyek a rendeltetésszerű használatra már nem alkalmasak, viszont tartós, minőségi anyagból készültek, így könnyen felhasználhatóak új termékek előállításához – írja a Wolt közleményében.

Hangsúlyozták, hogy a hulladékcsökkentés a Wolt globális fenntarthatósági törekvéseinek egyik meghatározó célja: a Wolt országainak közel fele csatlakozott már a futártáskák újrahasznosítását koordináló nemzetközi programhoz, köztük Magyarország is. A Wolt Magyarország pedig emellett a futárfelszerelésekből helyben készült termékekkel is szeretné felhívni a figyelmet a fenntartható működésre.
„Partnereink egy-egy futárzsákban több száz rendelést juttatnak el a vásárlókhoz, a kabátokban pedig több száz kilométert tesznek meg. A Woltnál fontos számunkra a fenntartható működés, így szeretnénk ezeknek a felszereléseknek új életet adni azután, hogy leselejteztük őket” – mondja Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.

Így lesz a zsákból és kabátból tornazsák
A leselejtezett felszerelésekből készült termékeket egy magyar műhely, a kmbike munkatársai készítik. Először a raktárban átválogatják és darabokra bontják a futárok által visszahozott felszereléseket, táskákat és kabátokat. A ponyvából készült futártáskáknak körülbelül 40 százaléka újrahasznosítható, azonban fontos cél, hogy a leselejtezett anyagok minél nagyobb részét meg lehessen menteni és ismét felhasználni. A még használható táskadarabokból és a kabátokból ezután dupla tisztítást követően, saját szabásminta alapján, átlagosan egy-két munkaóra készülnek el a hátizsákok, oldaltáskák és kutyakabátok.

A Wolt Upcycled termékek korlátozott számban a Wolt Market Keleti üzletben vásárolhatók meg, az eladásokból befolyt összegből pedig a Wolt három civil szervezet részére adományoz élelmiszereket és egyéb termékeket: az állatmenhelyeket segítő Hangya Közösség Alapítvány, a rászorulóknak ételosztást szervező Heti Betevő, valamint a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereket támogató Utcáról Lakásba Egyesület részére.